Πόσο κινδυνεύουν από έμφραγμα όσοι έχουν ισχυρό ιστορικό για καρδιοπάθεια στην οικογένειά τους. Πως μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο που διατρέχουν. Τι λέει μία αμερικανίδα ειδικός.

Η καρδιοπάθεια είναι η μεγαλύτερη απειλή του ανθρώπου καθώς αποτελεί την κύρια αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας στον κόσμο. Έχει επίσης ισχυρή γενετική συνιστώσα, καθώς έχουν αναγνωριστεί πάνω από 50 θέσεις στα χρωμοσώματά μας (γενετικοί τόποι) που σχετίζονται με τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως είμαστε καταδικασμένοι να την εκδηλώσουμε, αναφέρει μία ειδικός από τις ΗΠΑ.

Όπως εξηγεί η επεμβατική καρδιολόγος Dr. Leslie Cho, διευθύντρια του Τομέος Προληπτικής Καρδιολογίας της Cleveland Clinic και καθηγήτρια Καρδιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Case Western Reserve, στο Οχάιο, πολλές μελέτες έχουν καταδείξει την ισχυρή κληρονομικότητα που έχει η καρδιοπάθεια.

Μία από τις μεγαλύτερες δημοσιεύθηκε το 2016 στην κορυφαία ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Συμπεριέλαβε δεδομένα από περισσότερους από 55.000 εθελοντές, ηλικίας 45 ετών και άνω.

Οι ερευνητές κατέγραψαν τον γενετικό κίνδυνο καρδιοπάθειας που είχαν και τους ταξινόμησαν σε ομάδες, από τον χαμηλότερο έως τον υψηλότερο κίνδυνο. Κατέγραψαν επίσης τον τρόπο ζωής τους και παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 20 χρόνια.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι είχαν τον υψηλότερο γενετικό κίνδυνο για καρδιοπάθεια, είχαν κατά 91% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο στη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ωστόσο αυτό ίσχυε για εκείνους οι οποίοι δεν πρόσεχαν καθόλου την υγεία τους. Όσοι ζούσαν υγιεινά, μείωσαν δραστικά κατά 50% τον κίνδυνο αυτό. Μάλιστα «η μείωση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει καν τον έλεγχο της πίεσης και της χοληστερόλης», διευκρινίζει η Dr. Cho.

Τι έκαναν οι εθελοντές που πρόσεχαν την υγεία τους; Τέσσερα βασικά πράγματα:

  • Γυμνάζονταν συστηματικά
  • Ακολουθούσαν μια υγιεινή διατροφή
  • Διατήρησαν το σωματικό βάρος και λίπος τους εντός των φυσιολογικών ορίων
  • Δεν κάπνιζαν

Αντίστοιχα, οι εθελοντές με πολύ χαμηλό γενετικό κίνδυνο για καρδιοπάθεια, αύξαναν κατακόρυφα τις πιθανότητές τους για έμφραγμα και εγκεφαλικό, αν ζούσαν εντελώς ανθυγιεινά.

«Ο υγιεινός τρόπος ζωής είναι πολύ ισχυρός», υπογραμμίζει η Dr.Cho. «Ακόμα κι αν τα γονίδιά μας είναι «προγραμματισμένα» εις βάρος μας, ο έλεγχος της υγείας μας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από εμάς τους ίδιους».

Φωτογραφία: iStock

iatropedia.gr



Πηγή