Έντεκα μήνες μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς και τους δεκάδες εγκαυματίες κι ακόμη δεν έχουν δοθεί απαντήσεις, ενώ συνεχώς «γεννιούνται» νέα ερωτήματα.
Ο Κώστας Λακαφώσης, πραγματογνώμονας των οικογενειών των θυμάτων δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή μας είχε απασχολήσει το θέμα της μεγάλης ανάφλεξης της φωτιάς που είχαμε δει και στην τηλεόραση κι είχαμε πει από την πρώτη στιγμή πως αυτό είναι κάτι παράξενο που χρειάζεται διερεύνηση».
Στις 29 Μαρτίου μετά από αίτημα συνεργεία από τη χημική υπηρεσία Λάρισας πήγαν στο σημείο της σύγκρουσης και στα συντρίμμια των συρμών και ανίχνευσαν την ύπαρξη ξυλολίου σε 7 διαφορετικά σημεία, τόσο στο χώμα στην περιοχή της σύγκρουσης όσο και στις εξωτερικές επιφάνειες των μηχανών, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα από το γενικό χημείο του κράτους.
Το ξυλόλιο σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ένα εύφλεκτο υλικό αντίστοιχο σε συμπεριφορά με τη βενζίνη.
«Αυτή η ουσία είναι εύφλεκτη και είναι από τις ουσίες που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει μία τέτοια μεγάλη ανάφλεξη αυτό όμως που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί είναι η παρουσία της στο σημείο, δεν υπήρχε λόγος να βρίσκεται εκεί αυτή η ουσία», σημείωσε ο κ. Λακαφώσης.
Επειδή όμως τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να οφείλονται σε κάποια φυσική αιτία ή κάποια ρύπανση του περιβάλλοντος στην περιοχή έγιναν επαναληπτικές δειγματοληψίες και αναλύσεις τον Οκτώβριο, ώστε να συγκριθούν με τις προηγούμενες του Μαρτίου.
«Τώρα πλέον δεν ανιχνεύεται ξυλόλιο κι αυτό είναι το στοιχείο που μας αποδεικνύει πως δεν είναι κάποια φυσική αιτία δεν είναι κάποια ρύπανση του περιβάλλοντος ή κάποιος άλλος λόγος όντως το ξυλόλιο που ανιχνεύθηκε τέλη Μαρτίου ήταν πραγματικά λόγω της σύγκρουσης και λόγω του ατυχήματος», εξήγησε ο Κώστας Λακαφώσης.
Εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα ίχνη αυτά από το ξυλόλιο βρέθηκαν στο χώρο γιατί τα μετέφερε κάποιος ή κάποιοι στην εμπορική αμαξοστοιχία. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το ξυλόλιο χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων από επιτήδειους προκειμένου να νοθεύσουν καύσιμα καθώς κοστίζει μόλις 10 λεπτά το λίτρο.