Φαίνεται τρομερά άδικο σε όσους παχαίνουν με ένα γλυκάκι παραπάνω, αλλά τελικά υπάρχουν όντως άνθρωποι που τρώνε χωρίς να παίρνουν βάρος. Μία ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Cambridge βρήκε ότι αυτό είναι γενετικό διότι εντόπισαν γονίδια που μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό κάποιου ή τον βοηθούν στο να κάνει πιο γρήγορες καύσεις. Τα γονίδια αυτά βρέθηκαν σε περισσότερους από 1600 λεπτούς υγιείς ανθρώπους. Στα 2/3 αυτών, πιστεύεται ότι αυτά τους κάνουν να ενδιαφέρονται λιγότερο για το φαγητό.

Το 40% των συμμετεχόντων δήλωσε ότι αγαπά το φαγητό και ότι τρώει ό,τι θελήσει χωρίς να πάρει βάρος. Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένα γονίδια για αυτό και σχεδιάζουν μία ξεχωριστή μελέτη ώστε να ανακαλύψουν τι γίνεται στο σώμα αυτών όταν τρώνε παραπάνω. Θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων που μιμούνται τα αποτελέσματα των ‘λεπτών’ γονιδίων και θα βοηθούσαν τους ανθρώπους να αδυνατίσουν.

Ο Καθηγητής Σαντάφ Φαρούκι, επικεφαλής της έρευνας από το Ινστιτούτο Μεταβολικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, είπε: ‘βρήκαμε ότι οι λεπτοί άνθρωποι που δεν έχουν ενδιαφέρον για το φαγητό, μπορεί να οφείλεται στη γενετική. Αλλά άλλοι μας είπαν ότι λατρεύουν να τρώνε πολύ. Αυτό αποδεικνύει ότι όντως υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε πολύ και δεν παχαίνουν. Αυτή η έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι οι υγιείς αδύνατοι άνθρωποι είναι γενικά αδύνατοι γιατί έχουν μικρότερο γονιδιακό φορτίο και όχι επειδή είναι ανώτεροι οργανισμοί’.

Στη μελέτη, βρήκαν 4 νέες γενετικές περιοχές που συνδέονται με το αδύνατο σώμα. Κατέληξαν λοιπόν το 18% της κατάστασης του να είσαι αδύνατος βρίσκεται στο DNA μας. Αυτό εξηγεί γιατί κάποιος που έχει δύο αδύνατους γονείς, μάλλον θα έχει τον ίδιο σωματότυπο. Ο Καθηγητής Διατροφής Τομ Σάντερς από το King College του Λονδίνου είπε: ‘υπάρχει πλέον μία έρευνα που επιβεβαιώνει ότι η σοβαρή παχυσαρκία είναι γενετική και ότι εκείνοι που είναι πολύ αδύνατοι, είναι γονιδιακά διαφορετικοί από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ωστόσο, η παχυσαρκία συνδέεται άρρηκτα και με την καθιστική ζωή που κάνουμε, καθώς και με την κακή διατροφή’.



Πηγή