Την Κυριακή 30 Ιουνίου του 2019, ένα γλυκό καλοκαιρινό απόγευμα, ο 31χρονος Γουίλ, αναλυτής συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών, συνομιλούσε με τον συγκάτοικο του στον κήπο του σπιτιού τους στο Κλάπαμ του νοτιοδυτικού Λονδίνου. Έπιναν μπύρες και περνούσαν την ώρα τους χαζεύοντας τα αεροπλάνα που διέσχιζαν τον ουρανό καθοδόν προς το αεροδρόμιο του Χίθροου. Ξαφνικά ο Γουίλ είδε κάτι να πέφτει.

«Στην αρχή νόμιζα ότι ήταν τσάντα», αφηγείται ο ίδιος στην εφημερίδα Guardian αλλά «μερικά δευτερόλεπτα αργότερα είδα ότι ήταν ένα σχετικά μεγάλο αντικείμενο και έπεφτε με μεγάλη ταχύτητα». Την ώρα που στο μυαλό του ήρθε ένα άρθρο, που είχε διαβάσει παλιά για ανθρώπους, που μπαίνουν κρυφά μέσα στα αεροπλάνα, συνειδητοποίησε ότι το ιπτάμενο αντικείμενο είχε πόδια, άρα ήταν ένα ανθρώπινο σώμα!

Παίρνοντας φωτογραφία την πτήση, ειδοποίησε την αστυνομία, που επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για την πτήση Kenya Airways flight 100 από το Ναϊρόμπι στο Λονδίνο και ανέβηκε στη μηχανή του για να βρει τον χαμένο επιβάτη της. Τριακόσια μέτρα μακριά από το σπίτι του, ο κήπος ενός συμπατριώτη του είχε καταστραφεί ολοκληρωτικά από το άψυχο σώμα του άτυχου άνδρα. Το σοκ ήταν μεγάλο και για τους δύο.

Την υπόθεση δεν ανέλαβε η μονάδα αγνοουμένων της Μητροπολιτικής αστυνομίας, αλλά ο ντετέκτιβ Πολ Γκρέιβς, που έσπευσε να ζητήσει να εξεταστούν άμεσα τα φρεάτια των τροχών, όπου συνήθως κρύβονται όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί από το πλήρωμα. Εκεί βρέθηκε ένα χακί σακίδιο με τα αρχικά MCA. Το περιεχόμενο του ήταν φτωχό και όλα τα αντικείμενα είχαν να κάνουν με την προσπάθεια επιβίωσης του κατόχου του. Για την ακρίβεια βρέθηκε λίγο ψωμί, μια πορτοκαλάδα, ένα μπουκάλι νερό και ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Το γεγονός όμως ότι βρέθηκαν και μερικά σελίνια Κένυας φανέρωσαν την καταγωγή του επιβάτη χωρίς όνομα.

Τα δαχτυλικά αποτυπώματα και τα οδοντιατρικά στοιχεία δεν βοήθησαν στην εντοπισμό της ταυτότητας του, την ώρα που η ιστορία έκανε το γύρο του κόσμου, αφού το ίδιο εκείνο 3ήμερο 70 άνθρωποι είχαν εντοπιστεί στα σύνορα στην προσπάθεια τους να περάσουν  το κανάλι της Μάγχης. Οι μεταναστευτικές τραγωδίες είναι τόσο συχνές που πολλές φορές αντιμετωπίζονται με απάθεια. Ωστόσο ο συγκεκριμένος επιβάτης δημιούργησε αίσθηση, γιατί προερχόμενος από μια χώρα στην οποία οι πολίτες της επιβιώνουν με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα έπεσε σε μια από τις πλουσιότερες περιοχές του Λονδίνου «σε μια απρόβλεπτη συνάντηση δύο εντελώς διαφορετικών κόσμων».

Η προσπάθεια να διαφύγει κάποιος επιβιβαζόμενος στα φρεάτια των τροχών ενός αεροσκάφους δεν είναι μια καινούργια πρακτική. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Διοίκηση Αεροπορίας των ΗΠΑ από το 1947 μέχρι το 2020, 128 άνθρωποι από όλο τον κόσμο προσπάθησαν να βρουν ένα καλύτερο μέλλον σε μια άλλη χώρα με αυτόν τον τρόπο. Το 75% αυτών έχασαν τη ζωή τους πριν να φτάσουν στο τελικό προορισμό.  Ο λαθραίος επιβάτης μπορεί να πέσει από το αεροπλάνο κατά την απογείωση του, όπως συνέβη με τον 14χρονο Κιθ Σαπφορντ τη δεκαετία του 1970 όταν επιχείρησε να ταξιδέψει από το Σίδνεϊ στο Τόκιο, ένας θάνατος που κατά τύχη καταγράφηκε από τη φωτογραφική μηχανή ενός περαστικού, ή να συνθλιβεί όταν το σύστημα προσγείωσης μαζεύεται στα φρεάτια των τροχών, όπως συνέβη το 2011 στην περίπτωση του 23χρονου Κουβανού Άδωνις Γκερέρο Μπάριος.

Ακόμη και αν ο επιβάτης καταφέρει τελικά να επιβιώσει των δύο παραπάνω συνθηκών, έχει να παλέψει με θερμοκρασίες που φτάνουν το -54C στη διάρκεια του ταξιδιού, ενώ το οξυγόνο ολόγυρα του θα έχει πέσει στο 4%. Στην σπάνια περίπτωση που ο επιβάτης επιζήσει, τότε το πιθανότερο είναι ότι αναίσθητος πια θα πέσει από το σκάφος μόλις οι τροχοί κατέβουν για την προσγείωση περίπου 8 χιλιόμετρα μακριά από τον διάδρομο προσγείωσης.

Η ταυτότητα του άνδρα που έπεσε από το αεροπλάνο και έχασε τη ζωή του στις 30 Ιουνίου του 2019 δεν αναγνωρίστηκε ποτέ. Η ιστορία του όμως έμεινε να υπενθυμίζει σε όλους ότι κάθε εβδομάδα δεκάδες μετανάστες χάνουν τη ζωή τους στην προσπάθεια τους να διεκδικήσουν ένα καλύτερο αύριο.

Πηγή: theguardian.com

vradini.gr



agrinio24.gr