15 Σεπτεμβρίου 1982. Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα, ένα αεροπλάνο της Πολεμικής Αεροπορίας εξερράγη στον αέρα. Αμέσως μετά έπεσε σε κατοικημένη περιοχή της Λάρισας, όπου και συνετρίβη. Δεκαπέντε άτομα τραυματίστηκαν από τα θραύσματα που εκτοξεύτηκαν.

Ο πιλότος και σμηναγός του αεροσκάφους F-84, πρόλαβε να πηδήξει με το αλεξίπτωτο στο κενό, δευτερόλεπτα πριν το αεροσκάφος τιναχτεί στον αέρα.

Όπως έγινε αργότερα γνωστό, το αεροπλάνο γύριζε από εκπαιδευτική πτήση βολής και προετοιμαζόταν για προσγείωση. Τη στιγμή που βρισκόταν πάνω από το Εθνικό Στάδιο της Λάρισας στο Αλκαζάρ, ο πιλότος συνειδητοποίησε ότι έχανε αδικαιολόγητα ύψος.

Χωρίς δεύτερη σκέψη εγκατέλειψε το αεροσκάφος.

Μετά από λίγα δευτερόλεπτα ακούστηκε ένας φοβερός κρότος, που συγκλόνισε όλη τη Λάρισα. Οι κάτοικοι περιέγραψαν πως έμοιαζε σαν βομβαρδισμός.

Το αεροπλάνο, φλεγόμενο και ακυβέρνητο, έπεσε στην άσφαλτο.

Αιχμηρά κομμάτια από τα συντρίμμια άρχισαν να εκσφενδονίζονται προς διάφορα σημεία και να χτυπούν τους περαστικούς που, για κακή τους τύχη, βρίσκονταν στον τόπο του δυστυχήματος.

Tα συντρίμμια του αεροσκάφους

Ο κινητήρας και το ένα από τα δύο φτερά του αεροπλάνου σφηνώθηκαν σε ένα μικρό πάρκο, το οποίο βρισκόταν μόλις 30 μέτρα μακριά από ένα δημοτικό σχολείο. Μάλιστα εκείνη την ώρα, οι μαθητές μόλις είχαν σχολάσει και επέστρεφαν σπίτια τους.

Οχήματα που διέρχονταν από το σημείο ή ήταν ήδη σταθμευμένα εκεί, έπαθαν σοβαρές ζημιές και οι οδηγοί τραυματίστηκαν.

Συνολικά, ο αριθμός των τραυματιών δεν ξεπέρασε τους δεκαπέντε. Όλοι έφεραν εγκαύματα ελαφράς και σοβαρής μορφής.

Ο πιλότος προσγειώθηκε σε ένα χωράφι, ένα χιλιόμετρο μακριά από το σημείο της συντριβής. Έφερε μόνο μερικούς μικροτραυματισμούς στα πόδια και τα χέρια. Τον μετέφεραν στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Λάρισας ενώ οι υπόλοιποι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της πόλης.

Την επόμενη ημέρα ανακοινώθηκε ότι ο 13χρονος τραυματίας μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο της Αθήνας, καθώς τα εγκαύματά του ήταν σοβαρά και δεν υποχωρούσαν. Λίγες ώρες μετά τη μεταφορά του, ξεψύχησε.

Αυτόπτες μάρτυρες

Η εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ” δημοσίευσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάκη Γ. Βουνάτσου, με τις μαρτυρίες δύο αυτόπτων μαρτύρων. Ο 31χρονος εργάτης και κάτοικος της Λάρισας, Κοσμάς Ευαγγελούλης, περιέγραψε:

“Εκείνη την ώρα βρισκόμουν στο πάρκο του Αλκαζάρ και φόρτωνα κάτι καθίσματα σε ένα φορτηγό αυτοκίνητο. Άκουσα έναν δυνατό κρότο και είδα ένα αεροπλάνο να έχει πάρει φωτιά και να κατευθύνεται προς το μέρος μας.

Άρχισε να διαλύεται προτού φτάσει στο έδαφος και να εκσφενδονίζονται σε διάφορα σημεία κομμάτια από το αεροπλάνο.

Από αυτά χτυπήθηκε μια γυναίκα, καθώς άρπαξαν αμέσως φωτιά τα ρούχα της. Τρέξαμε και της προσφέραμε αμέσως τη βοήθειά μας. Στη συνέχεια τη βάλαμε σε ένα αυτοκίνητο και την μεταφέραμε στο νοσοκομείο. Όταν γυρίσαμε πίσω είχε μαζευτεί πολύς κόσμος”.

Ένας από τους τραυματίες του ατυχήματος. Συνολικά δεκαπέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με εγκαύματα, καθώς χτυπήθηκαν από τα φλεγόμενα συντρίμμια του αεροσκάφους που εκσφενδονίζονταν ανεξέλεγκτα

Ο 32χρονος βιοτέχνης, Παναγιώτης Χατζηαποστόλου, είπε:

“Στις 7:15 ήμουν στην είσοδο της βιοτεχνίας μου, που είναι μόλις 100 μέτρα από τον τόπο του δυστυχήματος. Άκουσα έναν δυνατό κρότο σαν βομβαρδισμό.

Πετάχτηκα έξω και είδα ένα αεροπλάνο να έχει πάρει φωτιά στον αέρα και στη συνέχεια ένα αλεξίπτωτο να κατεβαίνει προς το έδαφος.Έτρεξα για να απομακρυνθώ. Νόμιζα πως το αεροπλάνο ερχόταν καταπάνω μας.

Πανικόβλητοι οι γείτονες εγκατέλειψαν τα σπίτια και τα μαγαζιά τους. Βγήκαν στους δρόμους, φωνάζοντας στους περαστικούς να απομακρυνθούν. 

Τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν από αντικείμενα που έφευγαν από το αεροπλάνο, τα βάλαμε σε δυο αυτοκίνητα και τα πήγαμε στο νοσοκομείο. Πρέπει να έγινε θαύμα και δεν είχαμε ούτε έναν νεκρό”.

Την επόμενη μέρα, οι εξωραϊστικοί σύλλογοι των πληγέντων συνοικιών πραγματοποίησαν διαδήλωση διαμαρτυρίας, απαιτώντας την οριστική απομάκρυνση του αεροδρομίου από τη Λάρισα και την απαγόρευση όλων των εκπαιδευτικών πτήσεων και ασκήσεων πάνω από την πόλη.



agrinio24.gr