H Alfa Romeo, πραγματοποιεί στη Διεθνή Έκθεση Αυτοκινήτου της Γενεύης μια εντυπωσιακή είσοδο στην ηλεκτροκίνηση.

Το πρωτότυπο SUV Alfa Romeo Tonale, αποτελεί το πρώτο plug-in υβριδικό μοντέλο της μάρκας. Με το συγκεκριμένο πρωτότυπο, η μάρκα, επαναπροσδιορίζει την συνεχώς αναπτυσσόμενη κατηγορία των μικρομεσαίων SUV, προσφέροντας ιταλικό στιλ και οδηγική απόλαυση.

Ο σχεδιασμός του Tonale χαρακτηρίζεται από συμπαγείς διαστάσεις που συνδυάζουν τις παραδοσιακές αξίες της μάρκας με το μοντέρνο σχεδιασμό.

Εμπνευσμένο από οργανικές φόρμες, το Tonale, δημιουργεί μια συνεχή ροή φωτός και αντανακλάσεων, αποτέλεσμα της φόρμας και του όγκου των επιφανειών που συνθέτουν το αμάξωμα. Στο σχεδιασμό του αναδεικνύονται μια σειρά στιλιστικών χαρακτηριστικών, εκτελεσμένα με ένα απόλυτα σύγχρονο τρόπο, τα οποία είναι συνώνυμα της πλούσιας ιστορίας της Alfa Romeo, όπως για παράδειγμα ο σχεδιασμός των τροχών με τα κυκλικά ανοίγματα. Με διάμετρο 21», οι τροχοί ελαφρού κράματος του Tonale, παρουσιάζουν το κλασσικό σχήμα της μάρκας μέσω ενός νέου σχεδίου που τονίζει τη δομή και το χαμηλό βάρος του εξαρτήματος.

Το συγκεκριμένο στιλ για τους τροχούς παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη θρυλική 33 Stradale τη δεκαετία του 1960. Σήμερα, στο Tonale, η σύγχρονη εκδοχή του τροχού συνδυάζεται με ένα ειδικά σχεδιασμένο από την Pirelli ελαστικό.

Παράλληλα οι κομψοί όγκοι και οι επιφάνειες φέρνουν στη μνήμη τις φόρμες μοντέλων που έγραψαν ιστορία, όπως η Duetto, η Disco Volante Spider, αλλά και η αγαπημένη GT Junior. Εμπρός, η χαρακτηριστική μάσκα και η σειρά με τα 3+3 φώτα συνδέουν την Tonale με την SZ και τη νεότερη Brera. Αντίστοιχα το πίσω μέρος προσδιορίζεται από τις γυάλινες επιφάνειες, ενώ τα φώτα θυμίζουν περισσότερο την υπογραφή ενός καλλιτέχνη αντί ενός απλού συστήματος φωτισμού.

Με τους αγώνες να αποτελούν βασικό χαρακτηριστικό του DNA της μάρκας, το εσωτερικό του Tonale αποπνέει το δυναμισμό ενός γλυπτού. Εστιασμένο στον οδηγό προσφέρει χώρο για 4 επιβάτες, ενώ τα υλικά που έχουν επιλεχθεί ενισχύουν τον ξεχωριστό του χαρακτήρα μέσω της αντίθεσης που προκαλεί ο συνδυασμός υλικών όπως το αλουμίνιο, με το δέρμα και την Alcantara. Παράλληλα το πρωτότυπο εξοπλίζεται με τα υψηλότερα επίπεδα τεχνολογικών συστημάτων που προσφέρουν κορυφαία άνεση και συνδεσιμότητα, διατηρώντας σε πρώτο πλάνο την οδηγική ευχαρίστηση.

Ο οδηγός έχει στη διάθεση του ένα πλήρως ψηφιακό πίνακα οργάνων 12,3», ενώ στο κέντρο του ταμπλό υπάρχει η κεντρική οθόνη αφής των 10,25» του συστήματος πολυμέσων. Το σύστημα επιτρέπει στον οδηγό να είναι πάντα σε σύνδεση με την Alfa Romeo μέσω των νέων εφαρμογών «Alfista» και «Paddock».

«Alfista»

Πρόκειται για μία εφαρμογή που επιτρέπει στον χρήστη να βρίσκεται πάντα σε επαφή με το Lifestyle της Alfa Romeo ενημερώνοντας τον για όλες τις εκδηλώσεις (clubs, συναντήσεις, νέα, κ.α.) που αφορούν στη μάρκα. Παράλληλα μέσω της εφαρμογής οι χρήστες έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε κληρώσεις με δώρο την VIP είσοδο σε ειδικές εκδηλώσεις της Alfa Romeo.

«Paddock»

Πρόκειται για μία εφαρμογή που επιτρέπει στο χρήστη να βλέπει και να αγοράζει σε πραγματικό χρόνο στοιχεία αναβάθμισης για το Tonale, καθώς και αξεσουάρ της Alfa Romeo.

Το Tonale σηματοδοτεί το ντεμπούτο της μάρκας στην κατηγορία των C-SUV. Στόχος η βέλτιστη οδική συμπεριφορά και η εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης με τρόπο που να τιμά τη φιλοσοφία της μάρκας. Η ηλεκτροκίνηση έρχεται στη Alfa Romeo για να ενισχύσει επιπλέον το σπορ χαρακτήρα της μάρκας. Για αυτό το λόγο η συγκεκριμένη τεχνολογία δεν χρειάζεται να εκφραστεί με μεγάλα λογότυπα και πομπώδη ονόματα. Αρκούν μικρές λεπτομέρειες, όπως το φιδάκι («Biscione») στο λογότυπο της μάρκας, το οποίο έχει προσαρμοστεί κάτω από μία «hybrid ματιά».

Η ηλεκτροκίνηση στην Tonale εκφράζεται μέσω του τοποθετημένου στο πίσω μέρος ηλεκτροκινητήρα, μια επιλογή που ανοίγει νέες δυνατότητες  και μεγιστοποιεί την οδηγική απόλαυση. Το πρόγραμμα D.N.A. που χρησιμοποιούν όλα τα μοντέλα της μάρκας (Giulietta, Giulia, Stelvio και 4C), αποκτά μια νέα μορφή.

Στην Tonale, η επιλογή «Dynamic» εξελίχθηκε σε «Dual Power» εξασφαλίζοντας τη μέγιστη ισχύ και από τους δύο κινητήρες. Παράλληλα το σύστημα πολυμέσων διαθέτει την επιλογή E-mozione, η οποία προσφέρει συγκεκριμένες ρυθμίσεις στην απόκριση του πεντάλ του γκαζιού, πιο άμεσο φρενάρισμα και ακόμα πιο άμεση απόκριση στο σύστημα διεύθυνσης.  Η επιλογή Ν («Natural»), συνεχίζει να προσφέρει την ιδανική ισορροπία μεταξύ απόδοση και οικονομίας με διαχείριση των δύο κινητήρων. Το αποτέλεσμα είναι σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση χωρίς να χάνεται ο σπορ χαρακτήρας. Τέλος το πρόγραμμα «Advance Efficiency» εξελίχθηκε στο «Advance E» για απόδοση με αμιγώς ηλεκτρική κίνηση. Συνεπώς με βάση και τη φιλοσοφία της μάρκας, το plug-in υβριδικό σύστημα ανεβάζει σε ένα νέο επίπεδο τα χαρακτηριστικά υψηλής απόδοσης και οδηγικής απόλαυσης της Alfa Romeo.

Το Tonale διαθέτει δυναμικά χαρακτηριστικά και παράλληλα ευκολία χρήσης στις καθημερινές συνθήκες. Ο διακριτικός ήχος του ηλεκτροκινητήρα συνοδεύει το σπορ ήχο του κινητήρα εσωτερικής καύσης, με τις δύο μηχανολογικές λύσεις να συνδυάζονται με τον καλύτερο τρόπο.

Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι, το όνομα Tonale, προέρχεται από το ομώνυμο πέρασμα στις Άλπεις, που δεν απέχει πολύ από το πέραμα Stelvio και το οποίο είναι επίσης διάσημο, τόσο για το φυσικό του κάλλος, όσο και για το οδηγικό του ενδιαφέρον.

Νίκος ΤσάδαρηςΠηγή