Τα ανθρώπινα μάτια δεν αντιλαμβάνονται το πολωμένο υπεριώδες φως του Ήλιου, όμως κάποια μυρμήγκια -ιδίως της ερήμου- το χρησιμοποιούν για να προσανατολίζονται στον χώρο. Από αυτό ακριβώς πήραν την έμπνευση Γάλλοι επιστήμονες και ανέπτυξαν ένα νέο σύστημα προσανατολισμού των ρομπότ.

Συγκεκριμένα, μηχανικοί στη Γαλλία κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να κινηθεί χωρίς να διαθέτει GPS. Αντί γι’ αυτό, διαθέτει μια καινοτόμο οπτική πυξίδα πολωμένου φωτός για να το προσανατολίζει, καθώς και έναν οπτικό αισθητήρα κίνησης, ο οποίος μετρά την απόσταση που αυτό διανύει.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Στεφάν Βιολέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ρομποτικής «Science Robotics» και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό -Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, παρουσίασαν το ρομπότ AntBot, το οποίο μιμείται τα μυρμήγκια της ερήμου χάρη στο νέο οπτικό σύστημα πλοήγησης που διαθέτει.

Το ρομπότ αυτό ζυγίζει 2,3 κιλά, έχει έξι πόδια που του επιτρέπουν να κινείται σε δύσκολα περιβάλλοντα (περιοχές φυσικών καταστροφών, κακοτράχαλο έδαφος κ.α.), ενώ προς το παρόν μπορεί να διασχίσει απόσταση έως 14 μέτρων και να επιστρέψει ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησε με απόκλιση το πολύ ενός εκατοστού.

Ωστόσο, πρέπει να γίνει περισσότερη πρόοδος, ώστε το ρομπότ να κινείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς επίσης τη νύχτα που δεν υπάρχει ηλιακό φως. Στόχος είναι το νέο σύστημα -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- να αποτελέσει ένα εφεδρικό σύστημα πλοήγησης των ρομπότ σε περίπτωση απώλειας του σήματος GPS.

Δείτε το ιδιαίτερο αυτό ρομπότ:

newsbeast.gr



Πηγή