Ιδιαίτερα ενοχλημένος με τις κατηγορίες σε βάρος του για ρατσισμό, με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του, εμφανίστηκε ο Γιάννης Ζουγανέλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σχολιάζοντας τη μήνυση που δέχθηκε από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, ο Γιάννης Ζουγανέλης ανέφερε: «Καταρχήν, θεωρώ ότι αυτό το Παρατηρητήριο θα πρέπει να παρατηρεί καλύτερα τι σημαίνει ρατσισμός. Εγώ δεν αποποιούμαι την ελληνικότητα, τον πατριωτισμό που με διακατέχει, δεν είμαι καθόλου ρατσιστής, προσδοκώ όλη μου τη ζωή την ισονομία, αγωνίζομαι για τον κοινωνικό ρατσισμό».

Αναφορικά με τους μετανάστες, τόνισε: «Εγώ φυσικά νιώθω ότι εμείς φιλοξενούμε τους μετανάστες, και θα πρέπει και οι μετανάστες να σεβαστούν το ελληνικό βίωμα. Εγώ δεν μπορώ να ζήσω σε καμία χώρα του εξωτερικού. Ζω εδώ πέρα γιατί βιώνω αυτήν την καθημερινότητα που αγαπώ πάρα πολύ με τους συμπολίτες μας».

Αφού αναφέρθηκε στο επίμαχο περιστατικό με τη σαλάτα και τον μετανάστη, σχολίασε πως αν το απομονώσει κανείς πράγματι φαίνεται ρατσιστικό, και υπογράμμισε: «Επίσης, δηλώνω ότι δεν αισθάνομαι καλά όταν κυκλοφορώ στον δρόμο και βλέπω την επιθετική ματιά, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, που έχει καταληφθεί πραγματικά από μετανάστες και να φοβίζουν κυρίως το θηλυκό στοιχείο και να κάνουν όλα αυτά που κάνουν. Εγώ δε συμμερίζομαι αυτά. Και βέβαια, έτσι τιμώ τη δημοκρατία. Ισονομία σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσω κι αυτόν έτσι όπως πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μακριά από μένα αυτές οι λογικές ρατσισμού».

Ερωτηθείς και πάλι για τη μήνυση του Παρατηρητηρίου, απάντησε: «Δεν πήρα καμία μήνυση ακόμα. Θέλω να γίνει για να αποκαταστήσω την ιδεολογική μου θέση απέναντι στο μεταναστευτικό και θέλω μέσα από αυτό να υπερασπιστώ δικαιώματα που έχουν αυτοί που φιλοξενούν. Δεν μπορεί να είσαι στο σπίτι μου, να σε φιλοξενώ, να σε αγαπάω, να είμαι τρυφερός μαζί σου κι εσύ ντε και καλά να θέλεις να επιβάλεις τη δικιά σου λογική. Αυτό δεν είναι ρατσισμός, αυτό είναι δημοκρατία. Δηλαδή, εγώ δέχτηκα μήνυση για τη γνώμη μου; Αυτό είναι δημοκρατία; Αυτό είναι ρατσισμός».

newsbeast.grΠηγή