Τα μικρά παιδιά αρρωσταίνουν κατά μέσο όρο 5-6 φορές το χρόνο και τις περισσότερες από αυτές κάνουν πυρετό, προκαλώντας την ανησυχία των γονιών τους. Ο πυρετός δεν είναι ασθένεια, αλλά είναι σύμπτωμα μιας ασθένειας, μας δείχνει δηλαδή ότι κάτι δεν πάει καλά με τον οργανισμό μας. Όταν θεραπεύσουμε την ασθένεια , τότε υποχωρεί και ο πυρετός. Πότε, όμως, λέμε ότι ένα παιδί έχει πυρετό και με ποιους τρόπους μπορούμε να τον αντιμετωπίσουμε;

Πυρετό έχουμε όταν η θερμοκρασία από τη μασχάλη είναι μεγαλύτερη από 37,8˚C και όταν η θερμοκρασία από τον ορθό είναι μεγαλύτερη από 38,2˚C. Οι περισσότεροι γονείς σπεύδουν αμέσως να δώσουν στα παιδιά τους αντιπυρετικά, όμως αν το παιδί είναι σε καλή κατάσταση και παίζει ευχάριστα παρόλο που έχει πυρετό, τότε δεν είναι ανάγκη να επέμβετε. Εάν όμως το παιδί γκρινιάζει ή σας φαίνεται αδύναμο, τότε προσπαθήστε να το ανακουφίσετε με τα ακόλουθα:

– Δώστε του αντιπυρετικό και ξαναμετρήστε τη θερμοκρασία του μετά από μισή περίπου ώρα.

– Κάντε του ένα χλιαρό μπάνιο, όχι ζεστό, για 5-10 λεπτά περίπου.

– Αντί για μπάνιο, μπορείτε να του βάλετε δροσερές κομπρέσες με νερό στο μέτωπο, τα χεριά και τα πόδια.

– Αφαιρέστε του τα πολλά ρούχα και αφήστε το να κυκλοφορεί ντυμένο ελαφρά.

-Δώστε του να πιει άφθονα υγρά , όπως νερό, γάλα, ή χυμό.

–  Μην το πιέζετε να φάει αν δεν έχει όρεξη, γιατί μπορεί να κάνει εμετό. Αν σας ζητήσει φαγητό, προτιμήστε να του δώσετε κοτόσουπα.

Να θυμάστε ότι πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με τον παιδίατρο σας αν το παιδί  είναι κάτω των 3 μηνών και έχει πυρετό. Επίσης, ειδοποιήστε τον γιατρό αν ο πυρετός διαρκεί πάνω από τρία εικοσιτετράωρα ή αν το παιδί κάνει πυρετικούς σπασμούς.

Πηγή: Mother.gr



agrinio24.gr