Η ανατροφή των παιδιών προϋποθέτει, εκτός των άλλων, μια σταθερή και συντονισμένη συμπεριφορά των ίδιων των γονέων απέναντι στα παιδιά αλλά και στη μεταξύ τους σχέση. Ένας από τους κυρίαρχους τρόπους μάθησης που χρησιμοποιεί το παιδί από πολύ μικρή ηλικία είναι η μίμηση των συμπεριφορών των ενηλίκων και κυρίως των ανθρώπων που τα φροντίζουν.

Σχετικά, λοιπόν, με τις διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσει το παιδί, βασικό παράγοντα επίδρασης παίζουν οι ίδιοι γονείς και οι διατροφικές τους συνήθειες.

Έτσι, με αφορμή τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους, είναι σημαντικό οι γονείς να λάβουν ορισμένα μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των ανθυγιεινών διατροφικών συμπεριφορών.

Τι μπορείτε να κάνετε:

Μην είστε πάρα πολύ αυστηροί με τα ανθυγιεινά φαγητά

Σίγουρα δεν είναι καλό να τρώνε όλη την ώρα ζαχαρωτά, μπισκότα, πατατάκια και πίτσα και να πίνουν αναψυκτικά όμως δεν είναι επίσης καλό να απαγορεύετε δια ροπάλου. Ως γνωστόν όταν κάτι το απαγορεύουμε το κάνουμε ακόμη πιο ελκυστικό. Προτιμήστε τον δρόμο της μεσότητας και κατά αραιά χρονικά διαστήματα προσφέρετε στα παιδιά τα «απαγορευμένα τρόφιμα» και αφήστε τα να τα απολαύσουν. Έτσι θα αισθάνονται ελεύθερα και δεν θα πέσουν στην παγίδα να καταναλώνουν ακόμη περισσότερο τροφές επειδή ακριβώς δεν επιτρέπονται.

Δώστε βαρύτητα στα μικρά ενδιάμεσα γεύματα

Τα ενδιάμεσα γεύματα είναι πολύ σημαντικά γιατί κρατούν τα επίπεδα σακχάρου στο επίπεδο που πρέπει, απομακρύνοντας τα παιδιά από ασθένειες και τα βοηθούν να έχουν ενέργεια και να είναι υγιή. Μην ξεχνάτε να τους δίνετε μικρά σε μέγεθος γεύματα που είναι όμως πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως τα τσιπς μπανάνας!

Μία μικρή μερίδα σαλάτα, η απαραίτητη!

Ένας ακόμη κανόνας για τη σωστή διατροφή είναι πως σε κάθε γεύμα, ιδίως στα κυρίως γεύματα πρέπει να υπάρχει σαλάτα. Τα παιδιά έχουν ανάγκη από φυτικές ίνες και βιταμίνες και είναι καλό να μάθουν όσο είναι μικρά πως η σαλάτα είναι απαραίτητη στα γεύματά τους. Θα τα βοηθήσει να ελέγχουν το βάρος τους, να έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό και να είναι υγιή.

Extra tip:

Ένας τρόπος για να τα ξεγελάσετε είναι να μετατρέποντας τις κλασικές λιχουδιές, όπως τα burgers ή τα σνακ σαν τα πατατάκια σε νόστιμες και θρεπτικές επιλογές φαγητού. Εδώ θα βρείτε τρόπους για να το καταφέρετε και να είστε όλοι ικανοποιημένοι.



agrinio24.gr