Οι θάνατοι από κορωνοϊό τις τελευταίες δύο εβδομάδες αφορούν στο 93,4% είτε ανεμβολίαστους είτε ανθρώπους που δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση

«Δέλτα» και «Όμικρον» συνυπάρχουν στην κοινότητα, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία τη δεδομένη στιγμή να είναι περίπου μοιρασμένες ανάμεσα σε αυτές τις δύο μεταλλάξεις. Ειδικότερα, ο Νίκος Τζανάκης δήλωσε στο «Vradini.gr» ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κρήτης το 55% των εισαγωγών αφορά στην «Όμικρον» και το 45% στη «Δέλτα».

Αυτό συμβαίνει γιατί η πρώτη έκανε την εμφάνισή της προτού «σβήσει» η δεύτερη, με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να εξακολουθούν να είναι υπό πίεση. Όπως έγινε γνωστό στη χθεσινή ενημέρωση, 688 συμπολίτες μας δίνουν μάχη με τον ιό στις ΜΕΘ.

Οι πολλοί διασωληνωμένοι συνεπάγονται και πολλούς θανάτους. Μάλιστα, η Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι «ο αριθμός των νεκρών που καταγράφονται καθημερινά είναι μεγάλος», ενώ αρκεί να σημειωθεί ότι χθες, Πέμπτη, 88 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ιό. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε, επίσης, ότι η πανδημία είναι σε μία υψηλή, αλλά σταθερή κατάσταση.

  • Διαβάστε επίσης: «Το φετινό Πάσχα θα θυμίζει εποχές προ Covid» – Ο Κ. Γουργουλιάνης στο «Vradini.gr» για την Όμικρον και το τέλος της πανδημίας

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση, αναφέρθηκε, ακόμα, ότι τα ενεργά κρούσματα ανέρχονται σε 170.000, ενώ οι θάνατοι των τελευταίων δύο εβδομάδων αφορούν στο 93,4% είτε ανεμβολίαστους είτε ανθρώπους που δεν είχαν κάνει την αναμνηστική δόση.

Μάλιστα, η Βάνα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε ότι το 1/3 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι κάτω των 60 ετών, ενώ τόνισε με έμφαση ότι «κανείς δεν είναι άτρωτος». Η ίδια μίλησε για τα παιδιά, λέγοντας ότι ο δείκτης θετικότητας είναι εξαιρετικά χαμηλός και πως η αύξηση των κρουσμάτων είναι απολύτως αναμενόμενη, καθώς είναι η μοναδική κοινωνική ομάδα που «ελέγχεται» δύο φορές την εβδομάδα με τα τεστ κορωνοϊού. Ειδικά για την μετάλλαξη «Όμικρον» και τα παιδιά, είπε πως φαίνεται να υπάρχει μια ηπιότερη μορφή της νόσου.

  • Διαβάστε επίσης: Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: «Έσβησε» βρέφος 52 ημερών από κορωνοϊό

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε: «Περιμένουμε μια κάμψη στην πίεση του Συστήματος Υγείας τις επόμενες εβδομάδες», ενώ τόνισε ότι η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει, καθώς αυξήθηκαν κατά 24% οι θάνατοι, αν και παρατηρείται μείωση κατά 31% στη διασπορά των κρουσμάτων.

Σημειώνεται ότι κάτι αντίστοιχο είχε δηλώσει προ ημερών και ο Νίκος Τζανάκης στο «Vradini.gr». Για την ακρίβεια, ο Καθηγητής Πνευμονολογίας είχε πει ότι μετά την κορύφωση των κρουσμάτων, έρχεται το peak των θανάτων, όπως είναι η φυσιολογική εξέλιξη της πανδημίας.

Πάντως, μιλώντας χθες στο Open, o Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι δεν θα επιτευχθεί η ανοσία της αγέλης, καθώς κάποιος μπορεί να κολλήσει ξανά μετά από τρεις και τέσσερις μήνες.

Συγκεκριμένα, ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δήλωσε: «Η αποστειρωτική ανοσία στον κορωνοϊό δεν είναι κάτι εφικτό, ούτε διαρκές».

«Δεν είναι εφικτό ούτε από τα χαρακτηριστικά της νόσου, και λόγω της υψηλής μεταδοτικότητας ιδίως με την Όμικρον να επιτευχθεί αυτό το ποσοστό της αποστειρωτικής ανοσίας που πρέπει να επιτευχθεί στον πληθυσμό», ήταν τα λόγια του.

vradini.gr



agrinio24.gr