Tην εφαρμογή «Facing Emotions», που μπορεί να διαβάσει τα επτά κύρια συναισθήματα (χαρά, θυμό, αποστροφή, λύπη, έκπληξη, φόβο και περιφρόνηση) ανέπτυξε η Huawei για το Mate 20 Pro για τους τυφλούς και τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η Huawei δείχνει ότι τα έξυπνα κινητά δεν είναι μόνο για λεκτική επικοινωνία. Ειδικότερα, το νέο Mate 20 Pro είναι εφοδιασμένο με ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που μαζί με την εξειδικευμένη εφαρμογή Facing Emotions, αναγνωρίζει τα συναισθήματα στις εκφράσεις του προσώπου και αποδεικνύει πώς η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει στη λύση των προβλημάτων των ανθρώπων.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη, επιτρέπει σε έναν υπολογιστή ή σε κάποια άλλη συσκευή να εκτελεί καθήκοντα που απαιτούν «σκέψη». Μαθαίνει με τον δικό της τρόπο και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τα δεδομένα και τις «εμπειρίες» που έχει συλλέξει για να αντιδρά κατάλληλα στις νέες καταστάσεις. Το Huawei Mate 20 Pro διαθέτει το πρώτο στον κόσμο chipset με Dual-NPU (διπλή μονάδα νευρωνικού επεξεργαστή) και τον ολοκαίνουριο επεξεργαστή Kirin 980 που σε συνδυασμό παρέχουν τεράστια υπολογιστική ισχύ. Αυτά μαζί με την τριπλή κάμερα της Leica με τον υπερ-ευρυγώνιο φακό, δίνουν τη δυνατότητα στο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης της Huawei τη δυνατότητα να μεταφράσει τα επτά κύρια συναισθήματα σε επτά μοναδικούς ήχους.

Όπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση, ένα χαμόγελο μπορεί να εκφράσει χίλιες λέξεις. Για να καταλάβει εάν κάποιος χαμογελά, ένας τυφλός άνθρωπος χρειάζεται μόνο να κάνει χρήση της εφαρμογής Facing Emotions και η τεχνολογία θα κάνει τα υπόλοιπα. Φυσικά η εφαρμογή πρέπει να συνοδεύεται και από το κατάλληλο hardware που σε αυτή την περίπτωση είναι το Huawei Mate 20 Pro. Μόλις ενεργοποιηθεί η εφαρμογή Facing Emotions, η πίσω κάμερα σαρώνει το πρόσωπο του συνομιλητή ή των συνομιλητών του ανθρώπου που το χρησιμοποιεί. Τότε αναλαμβάνει η Τεχνητή Νοημοσύνη που έχει εκπαιδευτεί να αναγνωρίζει εκφράσεις και κινήσεις προσώπου. Αρχικά χαρτογραφεί τα στοιχεία του προσώπου, όπως μάτια, μύτη, φρύδια και στόμα και αναλύει την έκφραση. Μόλις αναγνωρίσει ένα από τα επτά κύρια συναισθήματα, η εφαρμογή βγάζει ένα συγκεκριμένο, προκαθορισμένο ηχητικό σήμα. Όταν η εφαρμογή βλέπει ένα «χαμόγελο» ο χρήστης ακούει έναν χαρούμενο, ανάλαφρο ήχο από μαρίμπα ενώ αν δει ένα λυπημένο πρόσωπο, το μεταφράζει σε έναν μελαγχολικό ήχο. Οι χρήστες μπορούν να είναι σίγουροι όταν κάποιος νιώθει αποστροφή γιατί το τηλέφωνο θα βγάλει έναν μηχανικό ήχο φυσαλίδων και ο φόβος, με τον οξύ μεταλλικό του χτύπο, δεν παρερμηνεύεται.

Ο τυφλός συνθέτης Tomasz Bilecki ανέλαβε το καθήκον να δημιουργήσει τους ήχους που θα ήταν περιεκτικοί και εύκολα διακριτοί με στόχο να φτιάξει την τέλεια ηχητική αντιστοιχία για τη χαρά, το θυμό, την αποστροφή, τη λύπη, την έκπληξη, το φόβο και την περιφρόνηση για την εφαρμογή Facing Emotions. Έμεινε μια τελευταία «λεπτομέρεια» για τη Huawei, να κάνει τη χρήση της εφαρμογής Facing Emotions περισσότερο βολική. Ο σχεδιαστής Jan Kocha?ski βοήθησε στη δημιουργία μιας ειδικής θήκης τηλεφώνου που φτιάχτηκε αποκλειστικά για τη χρήση της εφαρμογής Facing Emotions με το Mate 20 Pro. Η θήκη κρεμιέται στο λαιμό και αφήνει ελεύθερα τα χέρια. Αυτό το σχεδιαστικό προϊόν είναι διαθέσιμο για αγορά αλλά μια 3D εκτυπώσιμη μορφή είναι επίσης διαθέσιμη για download και μπορεί να τυπωθεί οπουδήποτε στον κόσμο.



Πηγή