Αν και αυτές οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μπορεί να είναι πολύ κουραστικές ή απογοητευτικές για τους γονείς, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, μιας και αποτελούν μια απολύτως φυσιολογική φάση που γρήγορα θα ξεπεράσουν. Μέχρι τότε δοκιμάστε τις ακόλουθες στρατηγικές για να διαχειριστείτε αυτά τα περιστατικά κατάλληλα και αποτελεσματικά.

Ακούστε τον

Όταν παρατηρήσετε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην ζωή του εφήβου δοκιμάστε να συζητήσετε μαζί του δίχως να γίνετε παρεμβατικοί. Δώστε του να καταλάβει ότι βρίσκεστε εκεί για να το ακούσετε και να κατανοήσετε πραγματικά τόσο την κατάσταση όσο και τα συναισθήματά του. Μην προσπαθήσετε με τις συμβουλές σας να λύσετε απευθείας την κατάσταση, καθώς πιθανότατα να μην τις ακολουθήσει. Αντίθετα ακούστε το και ενθαρρύνετέ το να βρει διαφορετικές μεθόδους διαχείρισης της κατάστασης.

Παραμείνετε ψύχραιμοι

Είναι σημαντικό να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, ειδικά στις περιπτώσεις όπου ο έφηβος έχει πανικοβληθεί εντελώς. Ακόμα και εξοργίζεται με κάποια απόφασή σας είναι σημαντικό να του απαντάτε με ήπιο και ψύχραιμο τόνο, καθώς φωνάζοντας ή εκφράζοντας την απογοήτευσή σας προς το πρόσωπό του, μόνο θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αποφύγετε μια συζήτηση με ένταση, τονίζοντας στο παιδί σας ότι είστε δίπλα του για να μιλήσετε όταν θα ηρεμήσει. Αν πιάσετε τον εαυτό σας να εξοργίζεται, δοκιμάστε να βγείτε έξω και να πάρετε μερικές βαθιές αναπνοές για να απελευθερώσετε την ένταση της στιγμής.

Τα συναισθήματα ελέγχονται

Τα εφηβικά δράματα αποτελούν την πιο κατάλληλη ευκαιρία για να υπενθυμίσετε στον έφηβο ότι είναι φυσικό να νιώθει θυμωμένος, ανήσυχος ή λυπημένος, θα πρέπει όμως να καταστήσετε σαφές ότι αυτά δεν δικαιολογούν μια άσχημη συμπεριφορά. Υπενθυμίστε του ότι μπορεί να ελέγξει τα συναισθήματά του ενώ όταν είναι ήρεμος δοκιμάστε μαζί κάποιες συναισθηματικές ασκήσεις διαχείρισης θυμού.

Ενθαρρύνετε την επίλυση προβλημάτων

Στην ένταση της στιγμής, το παιδί ενδέχεται να αντιδράσει υπερβολικά, καθώς η λογική του θολώνει και δεν μπορεί να δει την λύση στο πρόβλημα. Μην του δώσετε απευθείας την λύση στο ζήτημα που αντιμετωπίζει αλλά συζητήστε μαζί για το τι μπορεί να κάνει ή τι μπορεί να δοκιμάσει διαφορετικά.

Η δύναμη της ευγνωμοσύνης

Οι δραματικές αντιδράσεις συχνά πηγάζουν από μια αίσθηση αδικίας, είτε αυτή είναι πραγματική είτε φανταστική. Ενθαρρύνοντας το παιδί να είναι ευγνώμον για όλα όσα έχει ή καταφέρει μέχρι σήμερα, θα το βοηθήσει να επικεντρωθεί στα πράγματα που έχουν πραγματική αξία, αφήνοντας τα δράματα μια και καλή.

Πηγή: vita.gr



agrinio24.gr