Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως μια σταθερή αύξηση στον αριθμό των γονιών που διστάζουν ή αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.

Ας δούμε για ποιους λόγους συμβαίνει αυτό:

Σύνδεση εμβολίων με αυτισμό: Μια παλαιότερη μελέτη που συνέδεε το εμβόλιο MMR για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα με τον αυτισμό φαίνεται πώς έχει ακόμα οπαδούς, παρ’ όλο που έχει αποδεχτεί ότι τα στοιχεία ήταν ανακριβή.

Θρησκευτικές πεποιθήσεις: Σημαντικός είναι και ο αριθμός των ανθρώπων που λόγω των θρησκευτικών τους πιστεύω αρνούνται φαρμακευτικές αγωγές και εμβόλια.

Θεωρίες συνωμοσίας: Υπάρχει σε πολλές χώρες μια διάχυτη δυσπιστία για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που στο βωμό του κέρδους θυσιάζουν ανθρώπινες ζωές.

Internet: Στην εποχή μας αρκεί μια viral ανάρτηση κατά των εμβολίων στα social media, για να κάνει τους γονείς να αμφιβάλουν για τη χρησιμότητά τους.

Οικονομικοί λόγοι: Πολύ συχνά είναι δύσκολο για τους άνεργους ή ανασφάλιστους γονείς να ανταπεξέλθουν οικονομικά στον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Αν κι εσείς έχετε αμφιβολίες για τα εμβόλια, συζητήστε το θέμα με τον παιδίατρό σας. Είναι ο πλέον αρμόδιος για να σας ενημερώσει με ψυχραιμία και επιστημονικά τεκμήρια για τη χρησιμότητα των εμβολίων, τις πιθανές παρενέργειες και οτιδήποτε άλλο σας απασχολεί.

Πηγή: mother.grΠηγή