Είναι απόλυτα φυσιολογικό να σκέφτεστε από πριν την εφηβεία του παιδιού και να θέλετε να σας βρει προετοιμασμένους. Έτσι θα είστε πιο κοντά του και δεν θα είναι μία τρομακτική περίοδος για όλη την οικογένεια. Πριν ξεκινήσει λοιπόν η εφηβεία, μπορείτε να κάνετε μία μικρή έρευνα ώστε να ξέρετε εκ των προτέρων τι να περιμένετε. Μαθαίνοντας για τις σωματικές, κοινωνικές και συναισθηματικές αλλαγές, σας βοηθά στο να κατανοήσετε καλύτερα τον ίδιο τον έφηβο.

Σκεφτείτε τη δική σας εμπειρία ως έφηβος/η, πώς νιώθατε, πώς βιώνατε εκείνη την περίοδο και πώς θα θέλατε να σας είχαν φερθεί οι δικοί σας γονείς. Θυμηθείτε πόσο σημαντικό ήταν και για εσάς να λαμβάνετε κατανόηση αλλά ταυτόχρονα να έχετε τη δική σας ανεξαρτησία και την ελευθερία στις πρωτοβουλίες.

Δεν πρόκειται να αποφύγετε τις δύσκολες στιγμές αλλά θα ξέρετε ότι είναι σημαντικό κομμάτι αυτής της μεταβατικής φάσης που δεν θα κρατήσει για πάντα. Είναι αρκετά βοηθητικό να διαβάσετε για τα θέματα που απασχολούν έναν έφηβο και να προετοιμάσετε κάποιες απαντήσεις στις ερωτήσεις του. Η θέσπιση ορίων είναι αυτό που επιτρέπει και απαγορεύει κάτι σε ένα παιδί και σε αυτό θα σας βοηθήσουν τα ακόλουθα ερωτήματα: με ποιον βγαίνει το παιδί, πώς θα πάει εκεί, που πηγαίνει, τι ώρα θα επιστρέψει σπίτι και ποιο είναι το σχέδιο σε περίπτωση προβλήματος;

Ο συμβιβασμός, η επικοινωνία και οι φυσικές συνέπειες παίζουν έναν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας απλά οι κανόνες πρέπει να συνδυάζονται πάντοτε με αγάπη, τρυφερότητα και έλλειψη σκληρότητας.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι η δική σας ζωή επηρεάζει αυτή του παιδιού, επομένως είναι σημαντικό να είστε υγιείς, να έχετε ενέργεια και να φροντίζετε τόσο τον εαυτό σας όσο και τις διαπροσωπικές σχέσεις.

Πηγή: vita.grΠηγή