Ο ευκολότερος τρόπος να καταλάβετε αν το παιδί έχει κάποια μόλυνση στα αυτιά, είναι μέσα από την παρατήρηση στις αλλαγές της συμπεριφοράς του. Αν κλαίει ή γκρινιάζει περισσότερο από το συνηθισμένο ή ανεβάσει πυρετό, αυτές είναι μερικές σημαντικές ενδείξεις. Άλλα συμπτώματα είναι η διάρροια ή οι εμετοί, η μειωμένη όρεξη και όταν βλέπετε να τραβάει και να πειράζει συνέχεια το αυτί του. Αν δυσκολεύεται να κοιμηθεί και αν έρχεται μία δυσάρεστη οσμή από την περιοχή, μπορεί να μιλάμε για μόλυνση.

Είναι κάτι πολύ σύνηθες στα μωρά και συμβαίνει όταν μπαίνει αρκετό υγρό στην περιοχή πίσω από το τύμπανο και καταλήγει σε μόλυνση. Και όσο το σώμα μάχεται της μόλυνσης, ανεβάζει πυρετό. Η χρήση της πιπίλας αυξάνει το ρίσκο ωτίτιδας στα μωρά και τα μικρά παιδιά, σύμφωνα με τους ερευνητές. Κάθε φορά που βλέπετε έστω και μία ένδειξη ωτίτιδας, πρέπει να ενημερώνετε άμεσα τον παιδίατρο και να μην κάνετε κάτι χωρίς τη συμβουλή του.

Μπορείτε όμως να μειώσετε τον κίνδυνο και να προλάβετε την ωτίτιδα με το να είστε συνεπείς στον εμβολιασμό του μωρού και να θωρακίζετε το ανοσοποιητικό του. Σύμφωνα με έρευνες, ο αποκλειστικός θηλασμός στους πρώτους 6 μήνες μειώνει το ρίσκο της ωτίτιδας. Τέλος, φροντίστε να κρατάτε το μωρό μακριά από το παθητικό κάπνισμα γιατί αυτό είναι που μειώνει την αποτελεσματικότητα του ανοσοποιητικού του.

Πηγή: vita.grΠηγή