Το γαργαλητό είναι ένας πολύ συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι γονείς και άλλοι ενήλικες προσπαθούν να διασκεδάσουν τα παιδιά. Είναι λογικό: Πρόκειται για τον πιο εύκολο δρόμο προς το παιδικό γέλιο! Εξάλλου και εμείς οι ίδιοι είχαμε βρεθεί στη θέση του αποδέκτη του γαργαλητού αμέτρητες φορές ως παιδιά. Επομένως, τι είναι αυτό που κάνει τους επιστήμονες να ισχυρίζονται ότι είναι καλύτερο να το αποφεύγουμε;

Όταν γαργαλάμε τα παιδιά…

…δεν διασκεδάζουν πραγματικά

Το γέλιο σαν ανταπόκριση στο γαργαλητό δεν έχει καμία σχέση με το γέλιο ως ανταπόκριση σε ένα αστείο. Πρόκειται για μια αντανακλαστική αντίδραση, ακριβώς όπως είναι το φτέρνισμα. Μάλιστα, όπως πιθανότατα έχετε ήδη ακούσει, έχει χρησιμοποιηθεί ιστορικά ακόμη και ως μορφή βασανιστηρίου. Επομένως, το γεγονός ότι το μικρό σας ξεκαρδίζεται στα γέλια δεν σημαίνει και ότι το απολαμβάνει!

…τους στέλνουμε επικίνδυνα μηνύματα

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πίσω από τη συγκεκριμένη πράξη, είναι ότι μαθαίνουμε στο παιδί να ανέχεται μια συμπεριφορά που ενδεχομένως δεν του αρέσει – ή έστω για περισσότερη ώρα από ό,τι θα του άρεσε. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολικό, όμως με αυτό τον τρόπο υποσκάπτουμε την αίσθηση αυτονομίας του σε σχέση με το σώμα του. Τέτοιου είδους μικρές καθημερινές πράξεις μαθαίνουν στα παιδιά ότι δεν πρέπει να διαμαρτύρονται απέναντι στις απαιτήσεις των ενηλίκων ακόμη και αν αισθάνονται άβολα με αυτές. Το χειρότερο σενάριο; Η αδυναμία τους να διακρίνουν πότε η συμπεριφορά ενός ενήλικα γίνεται κακοποιητική.

Τι μπορείτε να κάνετε αντ’ αυτού

Η σωματική επαφή με τα παιδιά μας είναι πολύ σημαντική για τη συναισθηματική μας σύνδεση μαζί τους. Και υπάρχουν αρκετές μορφές της χωρίς… παρενέργειες.

  • Διαβάστε αγκαλιά: Ρωτήστε το μικρό σας αν θέλει να καθίσει στα πόδια σας για να του διαβάσετε ένα παραμύθι. Αν αρνηθεί, μην επιμείνετε.
  • Μασάζ: Απλώστε ένα λαδάκι με όσο το δυνατόν πιο απλή σύνθεση στο δερματάκι του μικρού σας και κάντε του ένα απαλό μασάζ πριν τον ύπνο. Θα δει ομορφότερα όνειρα από κάθε άλλη φορά!
  • Παιχνίδια: Γίνετε το αλογάκι του, παίξτε «αεροπλανάκι» ή κάντε διαγωνισμό αγκαλιών. Βεβαιωθείτε πως θα ορίζει πάντα εκείνο πόσο και πώς το ακουμπάτε

Πηγή: vita.gr

agrinio24.gr