Γενικότερα, τα παιδιά σε αυτές τις ηλικίες λένε συχνά αυτή τη λέξη. Το θέμα είναι να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από τις συχνές αρνήσεις τους και να μπορέσετε να τις διαχειριστείτε επιτυχώς:

Έχοντας στο μυαλό σας την παραπάνω παραδοχή, θα πρέπει να επιδεικνύετε ψυχραιμία στις εν λόγω αντιδράσεις του παιδιού σας.

Κάποιες φορές είναι ανθρώπινο να αντιδράσετε σπασμωδικά, όμως κατά κανόνα χρειάζεται προσοχή.

Είναι δεδομένο ότι το παιδί θα λέει «όχι» κάθε φορά που θα του ζητάτε να κάνει κάτι που του είναι δυσάρεστο ή βαρετό, ακόμα κι αν είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Σε αυτή την ηλικία δεν έχει την ωριμότητα να καταλάβει ότι όλα όσα του ζητάτε γίνονται με γνώμονα το καλό του.

Δεν είναι όλες οι αρνήσεις του παιδιού μεμπτές, ούτε απαιτείται πάντα να το βάζετε στη θέση του.

Θα υπάρξουν και περιπτώσεις που το «όχι» του παιδιού γίνεται για να τεστάρει τις αντιδράσεις σας και μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση να διαπιστώσει ποια είναι τα όρια που βάζετε.

Στις περιπτώσεις εκείνες που το παιδί αντιδρά για την αντίδραση, μην μπείτε στη διαδικασία να πάτε με τα νερά του και απλά πείτε του με αποφασιστικότητα τι πρέπει να κάνει.

Δείξτε τη δέουσα προσοχή στα μεγάλα «όχι» του παιδιού που προέρχονται από κούραση ή κακή διάθεση. Και πάλι θα πρέπει να του δώσετε συγκεκριμένες κατευθύνσεις με ήρεμο τόνο φωνής.

Κατά περίπτωση, θα ήταν χρήσιμο να το αφήσετε να σας εξηγήσει την άρνησή του για να μη νιώθει ότι απλά το διατάζετε να κάνει κάτι, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη τα θέλω του.

Τέλος, προσέξτε πολύ τον τρόπο που λέτε στο παιδί να κάνει κάτι. Δεν πρέπει να είναι επιτακτικός ή απότομος, αλλά ευγενικός, χωρίς όμως να αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης.

Πηγή: mother.grΠηγή