Σε γενικές γραμμές, το πότε είναι έτοιμο το παιδί να μείνει μόνο του έχει να κάνει με την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Σε καμία όμως περίπτωση όμως δεν πρέπει να τα αφήνουμε μόνα τους πριν από τα 7 του χρόνια, όσο ώριμο και υπεύθυνο να φαντάζει στη συνείδησή σας!

Επειδή η ηλικία δεν είναι θέσφατο, από εκεί και πέρα εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει αν και κατά πόσο υπεύθυνο, ώριμο και ψύχραιμο είναι το παιδί σας.


Αν δεν είσαστε 100% σίγουροι ότι έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, μη βιαστείτε να το αφήσετε μόνο στο σπίτι.


Αν λοιπόν σταθμίσετε τα δεδομένα και αποφασίσετε ότι είναι έτοιμο να μείνει μόνο στο σπίτι για λίγες ώρες, περνάτε στο επόμενο στάδιο που είναι να εξασφαλίσετε τις προϋποθέσεις να διαχειριστεί επιτυχώς οτιδήποτε προκύψει στο διάστημα της απουσίας σας.


Το πρώτο πράγμα που πρέπει να του ξεκαθαρίσετε είναι να μην ανοίξει σε κανέναν την πόρτα και να μη σηκώνει τα τηλέφωνα, γιατί μπορεί να είναι κάποιος κακόβουλος που θα εκμαιεύσει πληροφορίες που δεν πρέπει.


Σε τελική ανάλυση, αν είναι κάποιο οικείο πρόσωπο, θα ξανακαλέσει αργότερα ή θα αναζητήσει τους γονείς στα κινητά τους.

Γράψτε σε ένα χαρτάκι τα τηλέφωνά σας και συμφωνήστε με το παιδί σε ποιο σημείο θα του τα αφήσετε για να ανατρέξει αν τα χρειαστεί.

Για να νιώσει καλύτερα, δώστε του το ελεύθερο να σας καλεί για οτιδήποτε χρειαστεί.

Καλό θα ήταν επίσης να γράψετε και κάποια άλλα τηλέφωνα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή αν τυχόν δε βρίσκει εσάς. Τονίστε του όμως ότι δεν πρέπει να πάρει εκεί αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.


Φροντίστε να κρύψετε όσα περισσότερα αιχμηρά αντικείμενα και ηλεκτρικές συσκευές είναι εφικτό και δείξτε στο παιδί με ποια άλλα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να έρθει σε επαφή για λόγους ασφαλείας, όπως για παράδειγμα φάρμακα και αλκοολούχα ποτά.


Προετοιμάστε κάποιο κολατσιό ή σνακ τα οποία θα έχετε σε προφανές σημείο ώστε να τα καταναλώσει το παιδί όταν πεινάσει ή την ώρα που θα συμφωνήσετε.

Συμφωνήστε μαζί του εκ των προτέρων με τι μπορεί και με τι δεν μπορεί να καταπιαστεί για να περάσει η ώρα του.

Βεβαίως, το να μη δει τηλεόραση ή να μην το κάνει περισσότερες ώρες από ότι έχετε συμφωνήσει, έχει να κάνει με το πόσο σωστά το έχετε μεγαλώσει στο κομμάτι της πειθαρχίας.

Πηγή: mother.grΠηγή