Το νερό μπορεί να αποτρέψει αλλά και να θεραπεύσει ασθένειες, αρκεί, βέβαια, να είναι πόσιμο και καλής ποιότητας. Εμείς, εδώ στην Αττική, έχουμε την τύχη να πίνουμε εξαιρετικό νερό, χάρη στην ΕΥΔΑΠ, κάτι το οποίο πιστοποιείται απ’ όλες τις επιστημονικές μετρήσεις.

Με βάση και τα πιο πρόσφατα στοιχεία όλων των ερευνών, όλο και περισσότερο αποδεικνύονται τα οφέλη του πόσιμου νερού, όχι μόνο για την επιβίωση, αλλά και για την ποιότητα της ζωής μας. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι το νερό είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη αλλά και για τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, σε όλες τις ηλικίες και ιδιαίτερα στα παιδιά και στους ηλικιωμένους.

Πλύνε τα χέρια σου!

Από την πολύ μικρή ηλικία, οι μητέρες μαθαίνουν τα παιδιά τους να πλένουν καλά τα χέρια τους. Για την απολύμανση των χεριών πρέπει να χρησιμοποιούν σαπούνι και νερό. Μάλιστα, πρέπει να τρίβουν τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα το κάθε χέρι και κατόπιν να το σκουπίζουν καλά, ώστε να είναι απόλυτα στεγνό.

Το νερό χρησιμοποιείται, επίσης, για την ασφάλεια των τροφίμων αλλά και των οικιακών σκευών, τα οποία πρέπει να πλένονται σχολαστικά. Επίσης, οφείλουμε να πλένουμε επαρκώς τα τρόφιμα -ιδίως τα φρούτα, τα λαχανικά και όσα τρώγονται ωμά- αλλά και να βράζουμε καλά τα φαγητά μας. Πολλοί ιοί που προκαλούν ασθένειες προέρχονται συχνά από τα τρόφιμα.

Έτσι, για να μειώνουμε περαιτέρω τις πιθανότητες να ασθενήσουμε εμείς και τα παιδιά μας, πρέπει να ζεματίζουμε το λάχανο, το σπανάκι, τα σέσκουλα και άλλα λαχανικά σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια, καλό είναι να ρίχνουμε παγωμένο νερό. Η απότομη διαφορά θερμοκρασίας εξοντώνει τους ιούς.

Τέλος, για να είμαστε προστατευμένοι από τις ιώσεις, πρέπει να αποφεύγουμε την ξηρασία των βλεννογόνων. Δεν αρκεί να κρατάμε τη μύτη μας αλλά και αυτήν των παιδιών μας ζεστή. Όταν οι ρινικές δίοδοι στεγνώνουν, γίνονται πιο ευάλωτες στα μικρόβια. Προσπαθούμε, λοιπόν, να κρατάτε ένα επίπεδο υγρασίας στη ρινική κοιλότητα.

Από ποιες ασθένειες προστατεύει;

Στον μέσο άνθρωπο συνιστώνται από τους διεθνείς οργανισμούς Υγείας τουλάχιστον οκτώ ποτήρια νερό ημερησίως. Υπάρχουν, βεβαίως, και εξαιρέσεις στον κανόνα, όπως όταν αρρωσταίνουμε.

Ας μάθουμε, λοιπόν, τα οφέλη του πόσιμου νερού, σύμφωνα με τις τελευταίες ιατρικές μελέτες:

• Το νερό αποτρέπει την πρόκληση πετρών στα νεφρά. Η πιο συνηθισμένη αιτία πόνου των νεφρών είναι οι πέτρες, οι οποίες σχηματίζονται όταν δεν πίνουμε αρκετό νερό. Δεδομένου του ότι το νερό διαλύει τις ουσίες που σχηματίζουν πέτρες στα ούρα, η κατανάλωση 12 ποτηριών την ημέρα βοηθά στη θεραπεία των νεφρών. Ειδικά τα παιδιά ξεχνούν συχνά να πίνουν νερό. Φροντίστε να τους το υπενθυμίζετε, ιδίως τις ώρες που είναι πιο δραστήρια.

• Το νερό αντιμετωπίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Όσο περισσότερο νερό πίνουμε, τόσο περισσότερο ουρούμε. Η κατανάλωση πολλών υγρών βοηθά στην απομάκρυνση των επιβλαβών βακτηρίων από την ουροδόχο κύστη.

• Το νερό βοηθά τους ασθενείς με διάρροια, εμποδίζοντας την αφυδάτωση. Ως πρώτη βοήθεια για τη διάρροια, μπορούμε να ακολουθήσουμε τη δική μας λύση στοματικής επανυδάτωσης στο σπίτι. Αναμειγνύουμε ένα ποτήρι νερό με δύο κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Πίνουμε ή δίνουμε στο παιδί μας να πιει όσο μπορεί. Αυτό το μείγμα είναι παρόμοιο με το διάλυμα δεξτρόζης που παρέχεται στο νοσοκομείο.

• Το νερό βοηθά στη μείωση του πυρετού. Ειδικά στα παιδιά, τα οποία κολλάνε συχνά ιώσεις στο σχολείο, όταν αντιλαμβανόμαστε συμπτώματα γρίπης, πρέπει να χορηγούμε άμεσα νερό. Το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του πυρετού, με την ούρηση της «θερμότητας» από το σώμα σας. Όταν είναι άρρωστα, δίνετέ τους περισσότερο νερό, για να ανακάμψουν ταχύτερα.

• Το νερό βοηθά στη θεραπεία του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και των αναπνευστικών λοιμώξεων, αφού χαλαρώνει το κολλώδες φλέγμα. Οι πνευμονολόγοι υποστηρίζουν πως η κατανάλωση αρκετού ύδατος είναι εξίσου ευεργετική με κάποια βλεννολυτικά φάρμακα.

• Το νερό μειώνει την καούρα. Λαμβάνοντας δύο έως τρεις γουλιές νερό κάθε 20 λεπτά περίπου, μπορούμε να ξεπλύνουμε τα οξέα του στομάχου. Οι μπανάνες και το νερό είναι αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντιμετώπιση της καούρας – συχνά όσο και η λήψη αντιόξινων ουσιών.

• Το νερό αποτρέπει τη δυσκοιλιότητα και τις επιπλοκές της, ειδικά στα παιδιά και στους ηλικιωμένους. Η μη επαρκής πρόσληψη νερού μπορεί να σκληρύνει τα κόπρανα και να οδηγήσει σε αιμορροΐδες και εκκολπωματίτιδα, μια ασθένεια του μεγάλου εντέρου. Καλό είναι και σεις και τα παιδιά σας να τρώτε πολλά λαχανικά και να πίνετε αρκετό νερό, για να μαλακώσετε τα κόπρανά σας.

• Το νερό κρατά τον οργανισμό ενεργητικό και σε εγρήγορση. Όταν είμαστε αφυδατωμένοι, το αίμα μας είναι κυριολεκτικά παχύτερο! Αυτό καθιστά πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος. Ως αποτέλεσμα αυτού, ο εγκέφαλος μπορεί να γίνει λιγότερο ενεργός και να αισθανόμαστε συγκεχυμένοι και κουρασμένοι. Ειδικά οι μαθητές -και ιδιαίτερα τις περιόδους των εξετάσεων- πρέπει να πίνουν αρκετό νερό, για να έχουν πνευματική διαύγεια. Μερικές μελέτες δείχνουν, επίσης, ότι το νερό μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία των πονοκεφάλων ή της ημικρανίας.

• Το νερό βοηθά στη μείωση του βάρους. Όταν πίνουμε ένα ποτήρι -ή και δύο- νερό πριν από το γεύμα, μειώνουμε την ποσότητα φαγητού που χρειαζόμαστε για να αισθανόμαστε πλήρεις. Το νερό έχει μηδέν θερμίδες, ενώ λιπαίνει τα όργανά μας και βοηθά τον μεταβολισμό.

• Το νερό διατηρεί το δέρμα μαλακό και λαμπερό. Ένα αφυδατωμένο άτομο έχει βαθουλωμένα μάτια και «τσαλακωμένο» δέρμα, ενώ ένα πλήρως ενυδατωμένο πρόσωπο είναι ακτινοβόλο και όμορφο. Ειδικά για τους εφήβους, συνιστάται να πίνουν αρκετό νερό, ως υποστήριξη στα δερματικά προβλήματα της ηλικίας τους, αλλά και για να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Εκπαιδεύστε τα παιδιά…

Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας να πίνουν αρκετό νερό. Δώστε το καλό παράδειγμα, πίνοντας νερό μαζί τους. Τα παιδιά είναι μιμητικά όντα. Βεβαιωθείτε ότι πίνουν περισσότερο νερό όταν είναι πιο ενεργά. Να βάζετε πάντα ένα θερμός με νερό στο τσαντάκι ή στο κουτί με το γεύμα τους, όταν πηγαίνουν στο σχολείο ή εκδρομή.

Φροντίστε τα παιδιά σας να πίνουν περισσότερο νερό όταν κάνει ζέστη. Οι άνθρωποι που ζουν σε θερμά κλίματα πρέπει να πίνουν ακόμη περισσότερα υγρά, γιατί είναι πιο επιρρεπείς στο να αναπτύξουν πέτρες στα νεφρά σε σύγκριση με τα άτομα που ζουν σε πιο κρύες περιοχές.

Τα παιδιά πρέπει να πίνουν περισσότερο νερό όταν ασκούνται, για να αντισταθμίζουν την απώλεια υγρών. Επίσης, πρέπει να λαμβάνουν περισσότερα υγρά όταν είναι άρρωστα και αυτό γιατί το νερό θα βοηθήσει το σώμα τους να αναρρώσει πιο γρήγορα από διάφορες λοιμώξεις. Άλλωστε, όταν είναι αφυδατωμένα, αισθάνονται πολύ χειρότερα.

Ο πιο… μικρός εργαζόμενος στην ΕΥΔΑΠ, μας μαθαίνει πολλά χρήσιμα πράγματα για το περιβάλλον και για το πιο πολύτιμο αγαθό, το Νερό!Πηγή