Μέχρι το παιδί να αρχίσει να κολυμπά μόνο του και να είναι αυτόνομο στο νερό θα χρειαστεί να κολυμπά με κάποιο βοήθημα ώστε να απολαμβάνει το νερό με ασφάλεια. Στην αγορά θα βρείτε πολλά βοηθήματα όπως μπρατσάκια, κουλούρα, σωσίβιο, μακαρόνι, τζάκετ, φουσκωτά παιχνίδια, μακαρόνι κλπ. Ποιο είναι όμως το κατάλληλο σύμφωνα με την ηλικία του;

0-6 μηνών: Αν το μωρό σας είναι κάτω από έξι μηνών, βρέξτε του απλά το ποδαράκια και κάντε την πρώτη επαφή με το μωρό. Μην το πάρετε μαζί σας στη θάλασσα για να παίξετε ή να κολυμπήσει. Επιπλέον, αν είναι πολύ κρύα τότε καλύτερα να το αποφύγετε, καθώς τα μωρά ακόμη δεν μπορούν να ρυθμίσουν τη θερμοκρασία του σώματός τους όπως οι ενήλικες. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες του.

6 μηνών – 2 ετών: Αν το μωρό είναι πάνω από 6 μηνών τότε μπορείτε να πλατσουρίσετε λίγο στα ρηχά μαζί του. Μέχρι τα πρώτα δύο χρόνια θα μπορεί να κάθεται κανονικά, οπότε αγοράστε του ένα σωσίβιο με καθισματάκι. Παίξτε μαζί του και κάντε την πρώτη επαφή με το υγρό στοιχείο. Αν δείτε πως τρομάζει ή φοβάται, μην το πιέσετε. Μπορείτε να κάνετε μερικές προσπάθειες ακόμη μετά από μερικές ημέρες.

2-4 ετών: Από τα 2 και μετά, το μωρό μπορεί να απολαύσει το παιχνίδι τα ρηχά. Να είστε σίγουροι πως φορά ένα σωσίβιο τύπου τζάκετ ή μπρατσάκια. Μετά τα 3 χρόνια με μπρατσάκια και γιλέκο, μπορείτε να παίξετε μαζί του στα ρηχά. Αν το παιδί έχει μάθει να κολυμπά ήδη, τότε μπορείτε να πάρετε την κλασική κουλούρα ή ένα σωσίβιο μέσης. Φυσικά, αν πηγαίνει κολυμβητήριο πολύ καιρό και έχει εξοικειωθεί πλήρως, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σανίδα ή κάποιο βοηθητικό μακαρόνι. Με την προϋπόθεση όμως πως θα είστε πάντα μαζί του και πως εκείνο γνωρίζει καλά να κολυμπάει.

4-8 ετών: Μπρατσάκια και κουλούρα είναι οι πιο κλασικές λύσεις γι αυτές τις ηλικίες. Όσο το παιδί μεγαλώνει και μαθαίνει το νερό και τη συμπεριφορά σε αυτό, μπορείτε να επιλέξετε και κάποιο φουσκωτό παιχνίδι ή στρώματα.

Ό,τι και αν επιλέξετε, σιγουρευτείτε πως είναι συμβατό με την ηλικία του και πως δε θα το αφήσετε μόνο του μέσα στο νερό. Όσο πιο νωρίς γίνει εξοικείωση με τη θάλασσα, τόσο λιγότερο θα τη φοβάται. Το παιχνίδι στο νερό είναι απόλαυση, πρέπει όμως να γίνεται με προσοχή.

govastileto.gr

agrinio24.eu