Πώς θα ακούτε πιο ενεργά τα παιδιά σας

Το να ακούμε ενεργά σημαίνει ότι δεν ακούμε απλά, αλλά ότι αναπτύσσουμε μία δεξιότητα. Πώς θα το πετύχετε; Με το να κάθεστε κοντά του όταν μιλά, με το να δίνετε την απόλυτη προσοχή σας, να μην διακόπτετε το παιδί, να το κοιτάτε στα μάτια και να δείχνετε ότι καταλαβαίνετε με κινήσεις του κεφαλιού ή λέξεις. Δεν χρειάζεται να συμφωνείτε σε όλα. Αρκεί να ακούτε και να σέβεστε απόλυτα ό,τι σας λέει.

Ένα απαραίτητο συστατικό για μία δυνατή, υγιή σχέση είναι η καλή επικοινωνία. Και η πετυχημένη επικοινωνία εξαρτάται αρκετά από το πώς ακούτε. Στην προκειμένη περίπτωση, βελτιώνετε πολύ τη σχέση με το παιδί. Μαθαίνετε για το τι συμβαίνει στη ζωή του και του δείχνετε ότι νοιάζεστε και ενδιαφέρεστε. Έτσι όμως μαθαίνει και να σκέφτεται πιο καθαρά.

Πώς θα βελτιώσετε τις ικανότητές σας στην ακρόαση.

  • Μείνετε στο εδώ και τώρα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να είστε απόλυτα εκεί και να μην αφήνετε το μυαλό σας να τρέχει αλλού. Θα βοηθήσει αν κλείσετε την τηλεόραση και ο,τιδήποτε σας αποσπά την προσοχή.
  • Δείξτε κατανόηση. Συγκεντρωθείτε στο να ακούσετε τι έχει να σας πει και όχι στο τι θα απαντήσετε.
  • Δείξτε του ότι προσπαθείτε να καταλάβετε. Εντοπίστε τα πιο σημαντικά σημεία και σκεφτείτε πώς μπορεί να νιώθει. Μην κριτικάρετε αυτά που λέει ή νιώθει
  • Να θυμάστε ότι όταν ακούτε ενεργά και επαναλαμβάνετε αυτά που λέει, είναι σαν να το ενθαρρύνετε να μοιραστεί περισσότερα μαζί σας

Πηγή

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ