Πώς θα διδάξετε στο παιδί σας να έχει υπομονή

Τα περισσότερα παιδιά στις μικρές ηλικίες δεν έχουν υπομονή με αποτέλεσμα να βγάζουν τους γονείς τους από τα ρούχα τους.

Ωστόσο, υπάρχουν μικρά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να διδάξετε στο παιδί σας την υπομονή. Πρώτα απ’ όλα, όμως, θα πρέπει να έχετε εσείς οι ίδιοι υπομονή.

Διδάξτε του την υπομονή σε μικρές δόσεις

Η αλήθεια είναι πως δεν μπορείτε από τη μία στιγμή στην άλλη να αλλάξετε τη συμπεριφορά του παιδιού. Αν είναι του τύπου «τώρα το θέλω» και να επιμένει σε αυτό, θα πρέπει οι ίδιοι να οπλιστείτε με υπομονή και να του δίνετε αυτό που ζητά ή απαιτεί σε δόσεις. Θα πρέπει  για αρχή να εισάγετε τη φράση «θα χρειαστεί λίγο χρόνο…» και ζητήστε του ήρεμα να περιμένει για 1 με 2 λεπτά. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβει πως οι επιθυμείς του μπορούν να πραγματοποιηθούν, αλλά χρειάζονται τον χρόνο και την υπομονή.

Διδάξτε τον αυτοέλεγχο

Ο αυτοέλεγχος είναι σημαντικός, αλλά και δύσκολα επιτεύξιμος. Γι’ αυτό, λοιπόν, θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί πρώτα να ελέγχει τα συναισθήματά του και τις πράξεις τους. Θα πρέπει να καταλάβει για παράδειγμα πως με το θυμό, τη γκρίνια, τις φωνές ή τα κλάματα, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν οι επιθυμίες του.

Μην ικανοποιείτε όλες τις επιθυμίες

Και τα «όχι» χρειάζονται. Ή μάλλον απαιτούνται σε αρκετές περιπτώσεις. Το να ικανοποιείς αμέσως όλες τις επιθυμίες του παιδιού δεν σημαίνει ότι σε κάνει καλύτερο γονιό. Ή αν δεν τις ικανοποιείς, δεν σε κάνει κακό γονιό. Θα πρέπει να μάθει το παιδί να περιμένει. Μπορείτε για παράδειγμα να ορίσετε μια ημερομηνία – να περιμένεις ας πούμε μέχρι τα γενέθλιά του ή να κλείσουν τα σχολεία – οπότε θα καταλάβει και την αξία της όποιας επιθυμίας έχει.

Να έχετε οι ίδιοι υπομονή

«Δάσκαλε που δίδασκες…». Καλά όλα τα παραπάνω, αλλά θα πρέπει πρώτοι εσείς να δείξετε στα παιδιά το δρόμο της υπομονής. Αν για παράδειγμα σας βλέπουν να την χάνετε όταν περιμένετε στην ουρά, μην περιμένετε να πιάσουν τόπο οι προσπάθειές σας.

Επαινέστε την υπομονή

Επαινέστε τις προσπάθειές του παιδιού. Δείξετε του ότι κατανοείτε πόσο δύσκολο είναι για εκείνο να περιμένει υπομονετικά για κάτι που επιθυμεί πολύ.

govastileto.gr


agrinio24.gr

Αφήστε απάντηση

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιό σας!
Εισαγάγετε το όνομά σας εδώ