Είναι γνωστό ότι τα παιδιά δε θέλουν να μοιράζονται πράγματα που τους ανήκουν, ούτε καν για λίγο. Επειδή όμως σίγουρα θέλετε το δικό σας παιδί να γίνει δοτικό καθώς μεγαλώνει, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε τις συμβουλές του mother.gr.

Από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα αρχίσετε να παίζετε μαζί, ζητήστε από το παιδί να σας δώσει το αγαπημένο του παιχνίδι με την πρόφαση ότι σας αρέσει και θέλετε να ασχοληθείτε κι εσείς μαζί του για λίγη ώρα.

Αν μάθει λοιπόν να το κάνει φυσικά και με ευχαρίστηση σε εσάς, θα μπορέσει να μοιράζεται πιο εύκολα πράγματα με άλλα παιδάκια προσεχώς. Για να περάσει στο υποσυνείδητό του με θετικό τρόπο η έννοια της δοτικότητας, πρέπει να τη συνδυάσει με τα κατάλληλα ερεθίσματα. Αν, για παράδειγμα, προτείνετε στο παιδί να μοιραστείτε ένα γλύκισμα ή να παρακολουθήσετε εκ περιτροπής προγράμματα της αρεσκείας σας στην τηλεόραση, θα του βγει πιο εύκολα να μοιραστεί κάτι και με άλλους.

Να προτιμάτε την αγορά παιχνιδιών που απαιτούν συνεργασία, αντί αυτών που είναι φτιαγμένα να απασχολούν μόνο ένα παιδάκι. Άλλος ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος να μάθει να μοιράζεται, να λειτουργεί αλτρουιστικά και συνεργατικά. Όσες φορές νιώσει την ανάγκη να μοιραστεί με το φίλο του ένα παιχνίδι, περιγράψτε του με ενθουσιώδη λόγια πόσο ευτυχισμένο τον έκανε για να του δώσετε κίνητρο να επαναλάβει ανάλογη συμπεριφορά στο μέλλον.

Πηγή: mother.grΠηγή