Μια από τις πρώτες κινητικές δεξιότητες που θα κατακτήσει το μωρό σας είναι να μπορεί να σηκώνει το κεφάλι του όταν είμαι μπρούμυτα, στηριζόμενο στα χεράκια του. Πώς όμως θα το βοηθήσετε σε αυτή την κατεύθυνση;

Η εν λόγω δεξιότητα αποκτάται σταδιακά κατά τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού. Υπό νορμάλ συνθήκες, τον πρώτο μήνα πρέπει να μπορεί να σηκώνει ελάχιστα το κεφαλάκι του όταν είναι μπρούμυτα και να καταλήξει γύρω στους τέσσερις μήνες να στηρίζεται στα χέρια του και να έχει κάθετα με την επιφάνεια το κεφάλι του.

Για να διανύσει στην ώρα τους τα παραπάνω στάδια, χρήσιμο είναι να βάζετε το μωρό μπρούμυτα όποτε είναι εφικτό και ασφαλές.

Και αυτό επειδή σε αυτή τη θέση θα δυναμώσουν οι μύες σε αυχένα, στήθος και χέρια και θα μπορέσει να ανασηκώνεται.

Αν δείτε ότι το μωρό δυσανασχετεί μπρούμυτα στην κούνια, δοκιμάστε να το βάζετε κάποιες φορές πάνω στο στήθος σας. Ίσως η άμεση επαφή που του παρέχετε σε μια τέτοια κατάσταση να λειτουργήσει κατευναστικά.

Επειδή ακριβώς είναι πολύ σημαντικό να ξαπλώνει μπρούμυτα για να τεθούν οι βάσεις να κατακτήσει την εν λόγω κινητική δεξιότητα, δοκιμάστε να το αφήνετε πέντε λεπτά στην αρχή και σταδιακά να αυξάνετε το χρόνο.

Ένα άλλο tip για να αρχίσει να σηκώνει το κεφάλι του είναι να δώσετε ερεθίσματα να το κάνει. Για παράδειγμα, όταν είναι ξαπλωμένο πάνω σας, δοκιμάστε να του μιλάτε χαμηλόφωνα και γλυκά και θα δείτε ότι θα πασχίζει να ανασηκωθεί για να σας κοιτάξει στα μάτια.

Το ίδιο θα γίνει αν είναι ήδη μπρούμυτα στην κούνια και απλά μπείτε στο δωμάτιο. Αν δε χαμηλώσετε για να είσαστε στην ίδια νοητή ευθεία, θα παρατηρήσετε ότι πάλι θα κάνει προσπάθεια να σηκώσει κεφάλι.

Μην περιμένετε θαύματα από τη μια μέρα στην άλλη και να έχετε κατά νου ότι κάθε μωρό έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης.

Οτιδήποτε σας προβληματίζει, καθώς και για επιπλέον πληροφορίες περί του θέματος, απευθυνθείτε στον παιδίατρο.

Πηγή: mother.grΠηγή