Κάθε παιδί έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις που μαρτυρούν ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εκφορά του λόγου και ίσως είναι αναγκαία η βοήθεια ειδικού:

Μέχρι την προσχολική ηλικία, ένα παιδί θα πρέπει να έχει αναπτύξει λεξιλόγιο περίπου 200 λέξεων και πάνω. Αν υπάρχει μεγάλη απόκλιση από αυτό, σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Ένα άλλο πρόβλημα στο λόγο έχει να κάνει με την αδυναμία του παιδιού να προφέρει ορισμένα σύμφωνα. Και σε αυτή την περίπτωση η βοήθεια λογοθεραπευτή είναι απαραίτητη.

Μερικά παιδιά δυσκολεύονται να ενώσουν σωστά 4-5 λέξεις και να σχηματίσουν μια ολοκληρωμένη πρόταση.

Τέλος, μπορεί να παρατηρήσετε ότι το παιδί εκφράζεται με κινήσεις ή χειρονομίες και να μη νιώθει την ανάγκη να το κάνει λεκτικά. Εσείς όμως πρέπει να το ενθαρρύνετε να μιλά και να σας ζητά ό,τι θέλει.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τις κυριότερες εκφάνσεις στην προβληματική εκφορά του λόγου από ένα παιδί προσχολικής ηλικίας.

Αν διαπιστώσετε κάποια από αυτές, δε χρειάζεται πανικός, παρά μόνο να κανονίσετε συνάντηση με ειδικό για να υποβληθεί σε ειδική θεραπεία το μικρό σας, εφ’ όσον σας το συστήσει.

Από τη στιγμή που δεν παίρνει αυτό που θέλει, τη στιγμή που το θέλει, για εκείνο είναι σοβαρός λόγος να βάλει τα κλάματα.


Ένα παιδί μπορεί να βάλει τα κλάματα επειδή…το μεγαλύτερο αδερφάκι του επιβάλει να δει αυτό που θέλει εκείνο στην τηλεόραση και χάνει το αγαπημένο του παιδικό.

Πηγή: mother.grΠηγή