Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, τα παιδιά που υποφέρουν από αλλεργίες από πολλή μικρή ηλικία, έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν άγχος ή κατάθλιψη μεγαλώνοντας.

Στην έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ από το ανοσολογικό τμήμα του Children’s Mercy Hospital στο Κάνσας, έλαβαν μέρος 546 παιδιά, τα οποία είχαν εξεταστεί για αλλεργίες στην ηλικία των 2, 3, 4 και 7 ετών.

Οι γονείς τους απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο 160 ερωτήσεων σχετικά με το πόσο συχνά τα παιδιά ένιωθαν αγχωμένα, νευρικά, φοβισμένα ή λυπημένα.

Από τα αποτελέσματα έγινε φανερό ότι τα παιδιά που είχαν αλλεργικά συμπτώματα όπως άσθμα, ρινίτιδα, κνησμός, ερεθισμένα μάτια κλπ. μέχρι την ηλικία των τεσσάρων ετών, είχαν υψηλότερα επίπεδα άγχους σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά. Επίσης, όσο οι αλλεργίες αυξάνονταν, τόσο αυξάνονταν και τα επίπεδα άγχους.

Η υπεύθυνη της έρευνας Dr. Maya K. Nanda, υποστήριξε ότι αυτή η έρευνα ήρθε να συμπληρώσει παλαιότερες μελέτες που συνέδεαν τις αλλεργίες με το άγχος ή την κατάθλιψη.

Αν και δεν μπορεί να δώσει ξεκάθαρη απάντηση για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό, υπάρχει η πιθανότητα τα αίτια να είναι καθαρά βιολογικά- οργανικά.

Μπορεί όμως και τα παιδιά να τροποποιούν τη συμπεριφορά τους και να αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο στις αλλεργίες τους, δηλαδή να εσωτερικεύουν τα συναισθήματά τους για το πρόβλημα τους και αυτό να τους δημιουργεί άγχος.

Πηγή: mother.grΠηγή