Τα επίμονα προβλήματα ύπνου είναι αυτά που επηρεάζουν την ικανότητα του παιδιού να κοιμάται ή να προσαρμόζεται για μία μακρά χρονική περίοδο. Κάποια θέματα ύπνου δεν είναι επίμονα. Μία ξαφνική αλλαγή μπορεί να αποτελεί μακροπρόθεσμο πρόβλημα.

Αυτά που επιμένουν, περιλαμβάνουν συνήθως φωνές από το παιδί, άρνηση να κοιμηθεί στο κρεβάτι του, έντονο εκνευρισμό, συχνό ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας και δυσκολία να κοιμηθεί. Αυτά αντιμετωπίζονται συνήθως με στρατηγικές συμπεριφοράς ώστε να μειωθεί ο λόγος που προκαλεί το πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν το νήπιο σηκώνεται από το κρεβάτι για να σας έχει κοντά του, βοηθά το να μειώνετε την οπτική και λεκτική επαφή μαζί του όταν το ξαναβάζετε για ύπνο.

Παθολογικά και επίμονα προβλήματα ύπνου: άπνοια, εφιάλτες, αϋπνία, ναρκοληψία και αργοπορημένη ώρα ύπνου. Μπορεί να υπάρχουν ιατρικοί λόγοι ή προβλήματα υγείας που να δυσκολεύουν το παιδί και να χρειάζεται να επισκεφθείτε τον παιδίατρό του.

Αν πάσχει από επίμονο πρόβλημα ύπνου, θα αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, όπως κακή μνήμη, κακή συμπεριφορά, αδυναμία κατανόησης, δυσκολία συγκέντρωσης, κούραση και υπνηλία. Τα παιδιά 3 έως 5 ετών, φοβούνται το σκοτάδι, έχουν εφιάλτες και αντιστέκονται όταν πρέπει να ξαπλώσουν. Στις πρώτες τάξεις του σχολείου, υπνοβατούν, βλέπουν εφιάλτες, τρίζουν τα δόντια τους και αγχώνεται πολύ με την ιδέα του ύπνου. Στην προεφηβεία και την εφηβεία, μπορεί να πάσχει από αϋπνία ή ναρκοληψία, να καθυστερεί τον ύπνο αλλά και να χάνει ώρες λόγω των ηλεκτρονικών συσκευών που έχει στην κατοχή του.

Πηγή: vita.grΠηγή