Οι περισσότεροι από εμάς δεν μπορούμε να αντισταθούμε στο χαμόγελο των μωρών και στο πώς ανταποκρίνονται στις δικές μας εκφράσεις προσώπου. Το να χαμογελάμε στο μωρό είναι πολύ σημαντικό γιατί παίζει ρόλο στην εξοικείωση και το δέσιμο, το ίδιο νιώθει ασφαλές και προστατευμένο και το βοηθάτε να αναπτυχθεί και να μάθει τον κόσμο. Μέσα από τις δικές σας εκφράσεις, το παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Τα πολλά χαμόγελα για εκείνο σημαίνουν ένα ασφαλές περιβάλλον που απαντά στις ανάγκες του.

Έτσι ξεκινούν οι υγιείς σχέσεις που είναι θεμελιώδεις στην ανάπτυξη του βρέφους. Το μωρό μαθαίνει πώς να σκέφτεται, να κατανοεί, να επικοινωνεί και να δείχνει τα συναισθήματά του. Η πρώτη μορφή κοινωνικοποίησής του είναι να δίνει και να λαμβάνει χαμόγελα.

Η επιστήμη του χαμόγελου. Όταν εσείς και το μωρό χαμογελάτε ο ένας στον άλλο, απελευθερώνονται χημικές ουσίες στο σώμα, που δίνουν και στους δυο σας χαρά και ασφάλεια. Από την άλλη, αν το παιδί νιώθει στρες ή ανασφάλεια, αυξάνονται τα επίπεδα ορμονών του άγχους στο σώμα του. Διαφορετικές χημικές ουσίες αλληλεπιδρούν με το νευρικό σύστημα του μωρού με διαφορετικούς τρόπους και παίζουν ακόμα και ρόλο στο πώς μεγαλώνει ο εγκέφαλος. Για παράδειγμα, τα υψηλά επίπεδα ορμονών του άγχους μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη μάθηση και την ευζωία του.

Την επόμενη φορά που θα καθίσετε με το μωρό σας, να θυμάστε ότι ένα απλό χαμόγελο αρκεί για να επηρεάσετε τη συνολική του ανάπτυξη και για να του κάνετε καλό στη μετέπειτα ζωή του. Κάθε χαμόγελο που βλέπει το μωρό στέλνει ένα σπουδαίο μήνυμα.

Πηγή: vita.grΠηγή