Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Η αρχή της εφηβείας ποικίλει ακόμα κι αν μιλάμε για τα παιδιά της ίδιας οικογένειας. Αλλά η αυτοεκτίμηση και η αυτοεικόνα του παιδιού μπορούν να επηρεαστούν αν η εφηβεία ξεκινήσει νωρίς ή αργά.

Η έναρξη της εφηβείας θεωρείται ότι είναι νωρίς αν είναι πριν τα 8 έτη για τα κορίτσια και πριν τα 9 αν είναι αγόρι. Αυτό το φαινόμενο παρατηρείται συχνότερα στα κορίτσια. Όταν ξεκινά νωρίς για τα κορίτσια, συνήθως γίνονται αντικείμενο πειράγματος, νιώθουν κάπως άσχημα με τον εαυτό τους, έχουν κακή αυτοεικόνα, είναι πιθανό να εξερευνήσουν τη σεξουαλικότητά τους νωρίτερα, φαίνονται μεγαλύτερα ηλικιακά από τα άλλα κορίτσια και τους φέρονται σαν να είναι πιο ώριμες. Τα κορίτσια που ωριμάζουν νωρίς έχουν υψηλά ποσοστά κατάθλιψης, άγχους και διατροφικών διαταραχών. Αντιθέτως, τα αγόρια που ωριμάζουν νωρίτερα έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση και είναι πολύ δημοφιλή.

Τα αίτια της πρώιμης εφηβείας είναι η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα και οι ορμονικές ανισορροπίες. Όταν συμβεί, θα πρέπει να εξηγήσετε στο παιδί τι συμβαίνει και να απαντήσετε με ειλικρίνεια σε όλα του τα ερωτήματα.

Η εφηβεία αργότερα. Θεωρείται καθυστερημένη όταν δεν υπάρχουν σημάδια πριν τα 13 στα κορίτσια και πριν τα 14 στα αγόρια. Τα παιδιά αυτά νιώθουν μειονεκτικά συγκριτικά με τους συνομήλικούς τους και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. Συνήθως είναι κληρονομική αλλά μπορεί να συμβάλει η κακή διατροφή, το τεράστιο άγχος και οι διατροφικές διαταραχές. Το κλειδί σε κάθε πρόβλημα είναι η καλή επικοινωνία με τους γονείς.

Πηγή: vita.grΠηγή