Ο 5χρονος γιος σας λατρεύει τις γάτες, και όπου βρει κάποια τρέχει καταπάνω της να την αγκαλιάσει, αλλά έχετε και μια κόρη, που μόλις γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια, οπότε προβληματίζεστε για το πότε μπορείτε να πάρετε το κατοικίδιο, που τόσο επίμονα ζητάει ο μικρός.

Αν τα παιδιά σας είναι υγιή δεν έχουν ιστορικό αλλεργίας, φροντίστε για τον εμβολιασμό του κατοικίδιου, και αν έχετε και μεγάλο σπίτι, θεωρητικά είναι πιο βολικό να φιλοξενήσετε ένα σκύλο ή γατάκι.

Και  αυτό επειδή είναι πολύ ευεργετικό για την ανάπτυξη της προσωπικότητας των παιδιών, το να μεγαλώνουν μαζί με κατοικίδια ζώα και να αναλαμβάνουν μέρος της φροντίδας τους, καθώς διδάσκονται τη φιλία, τη συμπόνια, την ανιδιοτελή αγάπη, αλλά και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Αν σας ανησυχεί το γεγονός ότι  ενδέχεται κάποιες ασθένειες να μπορούν να μεταδοθούν από τα ζώα στα παιδιά, να ξέρετε ότι οι πιθανότητες μηδενίζονται όταν το ζώο έχει κτηνιατρική παρακολούθηση και τηρούνται σχολαστικά οι βασικοί κανόνες υγιεινής.

Εξυπακούεται πως θα φροντίσετε ώστε τα παιδιά να αποφεύγουν την επαφή με τα περιττώματα και τις εκκρίσεις του ζώου. Επίσης, θα πρέπει το πιο μικρό παιδί να προστατεύεται από τυχόν γρατζουνιές και τυχόν δαγκώματα.

Αυτό θα επιτευχθεί αν τα παιδιά δεν έρχονται σε επαφή με το κατοικίδιο χωρίς  την επιτήρηση κάποιου ενήλικα. Ούτως ή άλλως, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το κατοικίδιο δεν είναι ένα ακόμη παιχνίδι, αλλά ένας ζωντανός οργανισμός, στον οποίο θα πρέπει να συμπεριφέρονται ανάλογα.

Εφόσον μπορείτε να φροντίσετε για όλα τα παραπάνω, σκεφτείτε πολύ σοβαρά αν στη συγκεκριμένη φάση μαζί με τα παιδιά, εσύ και ο σύντροφός σου, μπορείτε να αναλάβετε τη δέσμευση, που απαιτεί ένα κατοικίδιο, φροντίζοντας να καλύπτετε τις ανάγκες που έχει και δίνοντας και σε αυτό την φροντίδα και την αγάπη που χρειάζεται. Σε διαφορετική περίπτωση καλό είναι η υιοθεσία να περιμένει…

Πηγή: vita.grΠηγή