Όσο χρονών και αν είναι το παιδί, η επιβράβευση και η ενθάρρυνση από εσάς το κάνει να νιώθει καλά με τον εαυτό του. Οι ανταμοιβές μπορούν επίσης να ενθαρρύνουν την καλή συμπεριφορά. Επιβραβεύοντας το παιδί, του δείχνετε πώς να σκέφτεται και να μιλά θετικά για τον εαυτό του. Σε κάθε ηλικία, υπάρχουν και διαφορετικά πράγματα να πείτε. Πείτε μπράβο στα παιδί όταν προσπαθεί να δέσει τα κορδόνια χωρίς βοήθεια ή στον έφηβο όταν γυρίζει σπίτι την ώρα που έχετε συμφωνήσει.

Μπορείτε να γίνετε πιο περιγραφική εξηγώντας τι είναι αυτό που σας άρεσε στη συμπεριφορά του. Έτσι καταλαβαίνει τι εννοείτε και αυτό που λέτε είναι πιο αυθεντικό και συγκεκριμένο. Αν έχετε ένα παιδί με δύσκολη συμπεριφορά, η επιβράβευση μπορεί να είναι η οδός για αλλαγή. Κάθε φορά που κάνει κάτι καλό, εντοπίστε το και πείτε το και θα δείτε ότι θα θέλει να επαναλάβει τη συμπεριφορά αυτή. Όταν αλλάξει η συμπεριφορά, μειώστε σταδιακά την επιβράβευση.

Η ενθάρρυνση δίνει κίνητρο και βοηθά ακόμα περισσότερο ένα παιδί που δεν έχει τόση αυτοπεποίθηση. Έτσι θα γίνει πιο αισιόδοξο και θα συνεχίσει να προσπαθεί. Πρέπει να θυμάστε ότι μερικές φορές είναι πιο εύκολο να κριτικάρουμε από το να κάνουμε κομπλιμέντα. Έχουμε ως άνθρωποι την τάση να προσέχουμε πιο εύκολα την κακή συμπεριφορά από την καλή. Όταν όμως νιώθετε καλά και περήφανη για το παιδί, να το λέτε. Να μην περιμένετε μεγάλες και εντυπωσιακές αλλαγές αλλά να μένετε στα καθημερινά μικροπράγματα. Αποδεχθείτε ότι καθένας είναι διαφορετικός και έχει τη δική του προσωπικότητα.

Πηγή: vita.grΠηγή